SERIJSKI MORILCI V SLOVENIJI

METOD TROBEC (6. JUNIJ 1948 - 30. MAJ 2006)

Metod Trobec

Ob vseh teh umorih se nam zdi, da se kaj takega ne more pripetiti pred našimi vrati. Pa se lahko. Oziroma se je. Ti umori se ne dogajajo več le v Ameriki in povsod drugje. V resnici pa imamo Slovenci serijskega morilca po imenu Metod Trobec. Morilec, ki je brutalno umoril pet žensk, si je v zaporu v Dobu sam sodil. Trobcu so 25. novembra 1980 dosodili smrtno kazen. Ironično pa je, da Metod ob izreku smrtne kazni ni niti trznil. Vznemiril se je šele, ko je izvedel, da bo moral plačati sodne stroške.

Rojen je bil kot nezakonski otrok 6. junija 1948 na Planini pri Horjulu. Po virih naj bi pri 14. letih zažgal sosedovo seno in štiri leta kasneje ukradel motor. Pridružil se je tudi vojski in ko je prišel nazaj je nekaj časa delal pri Slovenskih železnicah. Po tem ko je nekaj časa živel v ZR Nemčiji se je vrnil in se poročil z 21 let starejšo Štefko K. Večkrat je kršil zakon z manjšimi tatvinami, trpinčil pa naj bi celo sosedovega psa, vendar je slednje sam zanikal.

Ko so ga zaradi tatvin tudi prvič pridržali so pri njem opazili psihične nestabilnosti. Zato so ga poslali v Psihiatrično bolnišnico Polje, kjer so ga zdravili z elektrošoki. Kmalu so ga odpustili. Ko je prišel na prostost se je ločil, zapadel v alkoholizem… Leta 1978 je v svojem domu v Dolenji vasi posilil in umoril pet žensk: 18-letno Vido Markovič, 52-letno Marjano Cankar, 20-letno Urško Brečko, 42-letno Ano Plevnik in 35-letno Zorko Nikolič. Ko je čez eno leto hotel oropati nemškega turista, si je ta zapomnil njegovo registrsko številko in poslal na njegov dom milico. Ta je odkrila strahovite ožgane ostanke človeških teles. Trobec je namreč ženske najprej zadavil in nato zažgal v krušni peči.

hiša Metod Trobca

Oblasti so ga prijele in najprej je bil obsojen na smrtno kazen. Kasneje so kazen spremenili v takratno najvišjo možno kazen v Sloveniji – dvajset let. Ker je v zaporu dvakrat napadel sojetnika je dobil še enotno 15 let. 1985 je imel nesporazum s sojetnikom Vinkom Novakom in 28. avgusta 1992 je poskusil umoriti sojetnika Miloša Nemca. Miloš Nemec je o napadu povedal: »Z nožem me je začel štihati kot žolna. Nekajkrat me je pičil v hrbet. Bil sem šokiran, saj nisem vedel, kaj se dogaja. Ko pa sem se obrnil, sem videl njega, strokovnjaka, in takoj mi je bilo vse jasno!« Izpuščen bi bil leta 2014, vendar si je prej sodil sam. Verjetno se je obesil zaradi napredujočega raka na prostati in smrti svoje matere.

Metod Trobec

na vrh

SILVO PLUT (19. MAJ 1968 - 28. APRIL 2007)

Silvo Plut

Verjetno trenutno najodmevnejši morilec v Sloveniji pa ni Metod Trobec. Zločini, ki jih je Trobec storil so grozni. Vendar je trenutno najaktualnejša oseba z imenom Silvo Plut. Večkratni morilec o katerem so pred kratkim poročali mnogi mediji. Plut je namreč storil samomor 28. aprila 2007, le dva dni po tem, ko je bil v Srbiji obsojen na 40 let zapora.

Plut, rojen v Novem mestu, je v izgovor za svoje ravnanje vedno navajal očetovo nasilnost v družini. V enem izmed intervjujev za POP TV je dejal, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Resnica je, da je Silvo Plut 16. februarja 1990 umoril Marjanco Matjašič. Preden je pobegnil, je Marjancino truplo iznakazil. Policija ga je prijela in Plut je zaradi tega zločina preživel 13 let v ZIZK Dob. Obsojen je bil sicer na 15 let zaporne kazni, vendar je bil po 13 letih predčasno izpuščen zaradi vzornega vedenja.

Silvo Plut

Ker je v Sloveniji Plut postal znan po svojem zločinu, se je zavedal, da si tukaj ne more ustvariti življenja. Zato je odpotoval v Srbijo. Vendar je tam ponovno zašel na kriva pota. Po sodelovanjih v nekaterih ropih je 18. novembra 2004 ubil in iznakazil Jasmino Djošić. Po tem zločinu je zbežal nazaj v Slovenijo, kjer je bil aretiran na podlagi parih ropov iz preteklosti. Pozneje je bil zaradi pomanjkanja dokazov opuščen in javnosti obeh držav sta bili ogorčeni. Plutu je uspelo se izogniti zaporu.

Jasmina Djošić in Silvo Plut

Vendar 24. februarja 2006 je bil Silvo spet na pohodu. Tokrat je napadel in ugrabil zakonski par Mira in Ljubico Ulčar. Ljubico je ubil, Miru pa je uspelo pobegniti. 2. oktobra 2006 ga je Okrožno sodišče v Ljubljani zaradi umora Ljubice Ulčar in poskusa umora Mira Ulčarja obsodilo na 45 let zapora. Ker pa je v Sloveniji najvišja kazen, ki jo lahko državljan dobi 30 let, naj bi tudi Plut odsedel 30 let.

Plut čaka na obsodbo 2. oktobra 2006 v Ljubljani

Kot sem že navedla so ga 28. aprila 2007 v Srbiji obsodili na 40 let zapora. To uvršča Pluta med slovenske rekorderje, saj je edini Slovenec, ki so mu prvostopenjska sodišča izrekla za več kot 116 let zaporne kazni.

Med prestajanjem kazni v Zavodu za prestajanje kazni na Povšetovi v Ljubljani se je Silvo Plut 28. aprila 2007 predoziral z pomirjevalnimi tabletami. Doživel je srčni zastoj in našli so ga mrtvega.

na vrh

DOMOV