RAZLAGA SANJ

 

A B C C D E F G H I J K L M N O P RS T U V Z

A

AHAT:


Ahat spada med drago kamenje, ki nam v sanjah daje moč, s katero bomo lažje
Uresničili svoje zamisli ali odstranili lastne strahove. Če predstavlja le del nakita, se vprašajmo kakšni so naši medsebojni odnosi, da se zaradi nepotrebnih neumnosti težave ne bodo nadaljevale.

AJDA:
Cvetoča ajda v sanjah predstavlja uspeh, Ali bo naš trud res poplačan, želje pa uresničene je odvisno od celotne sanjske vsebine.

ALKOHOL:
Alkohol je simbol »govorice«, ki je tako kot v budnem življenju, tudi v sanjah sposoben odstraniti notranje zavore. Od ostalih sanjskih simbolov in celotne sanjske zgodbe je odvisno na kaj nas pitje alkohola in celo stanje opitosti opozarja.

APNO:
Ko smo tako ali tako že do kolen v težavah, apno v sanjah namiguje, da bomo zaradi tega imeli še nepredvidene stroške.

ASTRA:
Astra je jesenska roža, ki v sanjah lahko nakazuje kakšno obdobje je pred nami ali za nami.

AVTOBUS:
Avtobus se povezuje s kolektivnim življenjem, ki se mu moremo izogniti. Koliko smo pri odločanju samozavestni ali odvisni od drugih ljudi lahko opozarjajo morebitne težave, ki jih imamo na sanjskem potovanju.

AVTOMOBIL:
Avtomobil predstavlja naš »jaz«, ki v sanjskih situacijah nazorno prikazuje vse naše spretnosti, komunikacijske sposobnosti in miselne funkcije, pa tudi medsebojne odnose. Zato je toliko bolj pomembno kako ga vozimo, saj prav način vožnje pokaže kako smo pripravljeni na spremembe in kako se jih znamo prilagajati.

B


BABICA:
Od samega sanjskega vzdušja je odvisno, kaj babica v sanjah predstavlja. V prijetnem srečanju z njo lahko pričakujemo veselje, v neprijetnem pa nas sigurno opozarja na preveč nepremišljeno ravnanje.

BALKON:
Balkon simbolično predstavlja kraj naših čustev in spolnih želja, namiguje po čem hrepenimo ali kaže kako varno se ob ljubljeni osebi počutimo.

BALON:
Ko se srečamo z novimi idejami, soočenje z balonom v sanjah lahko potrdi kakšne so možnosti, da se naše želje uresničijo.

BANANA:
Banana ima erotični pomen, ki v sanjah nakazuje kako zadovoljni ali nezadovoljni smo v zakonu ali ljubezni.

BARAKA:
Baraka v sanjah opozarja na nestanovitnost in osamljenost, ki pomeni notranjo oviro, zaradi katere bomo težje poskrbeli za svojo eksistenco.

BARJE:
Barje kaže na težave, ki se navezujejo na samostojnost.

BEDRA:
Bedra so seksualnega pomena, ki namigujejo na seksualno polastitev.

BERGLE:
Ko se v sanjah opiramo na bergle, nam pomagajo napredovati. Če pa se nanje opiramo samo zato, da bi prikrili svoje slabosti, bomo v resnici še bolj nebogljeni.

BLATO:
Blato v sanje prinaša globoka sporočila, ki so odvisna od tega, kako globoko v njem obtičimo ali se z njim zapackamo. Sanje govorijo, da stvari niso povsem preproste in so lahko še hujše, kot je videti v resnici.
Človeško blato v sanjah prinaša srečo in zadovoljstvo na vseh področjih, če le nimamo kakšnih posebnih težav z njegovim izločanjem. Tako kot v resnici prebava deluje tako, kot se hranimo, tako tudi v sanjah namiguje na to, kako smo učinkoviti pri predelavi duševnih informacij. Odnos do človeškega blata pove več kot dovolj, saj ni vseeno, kako smo povezani s svojim notranjim »svetom«.

BLIŽINA:
Ko se nam v sanjah ljudje, živali ali kraji približujejo, nakazujejo dogajanje, ki ga spremljamo v sedanjosti.

BLOK:
Večnadstropna hiša, blok ali stolpnica nakazuje visoke ambicije in izraža željo po materialnem napredku.

BLUZA:
Bluza je simbol ženskosti in ljubezni. Z njo v sanjah pokažemo kakšni so naši odnosi in h kakšnim rešitvam težimo.

BOBER:
Bober v sanjah kaže kako in koliko si prizadevamo za uresničitev svojih ciljev.

BOLEČINA:
Če v sanjah čutimo bolečino, je ne gre zanemariti, sploh če se sanje ponavljajo. Če nimamo kakšnih resnih organskih težav, so simptomi lahko povezani z izgubo notranjega ravnovesja.

BOLNIŠNICA:
Kadar se v sanjah znajdemo v bolnišnici, se najprej vprašajmo ali nas je morda strah kakšne bolezni. Če pa si le želimo, da bi nekdo drug poskrbel za nas in nas razbremenil težkih bremen, lahko sanjska vsebina nazorno pokaže kdo je tisti zdravnik, ki nas bo rešil duševne stiske.

BOTER:
Boter ali botra nadomešča osebo iz budnega življenja, ki nam v sanjah simbolično ponuja pomoč v stiski.

BRADA:
Brada predstavlja moške lastnosti, z njeno obliko pa sanje razkrivajo naše strahove ali namigujejo kaj hočemo z njeno gostoto ali dolžino prikriti.

BRADAVICE:
Bradavičasti izrastki na telesu predstavljajo naše slabosti. Sanjska vsebina nas lahko opozarja, da bi se jih morali čimprej znebiti.

BRAT:
Če imamo tudi v resnici brata, ima le ta v sanjah pomembno vlogo. Po eni strani predstavlja naš drugi »jaz«, ki nas vzpodbuja in nam skuša pomagati iz stiske, po drugi strani pa »pokaže« kje so naše napake.

BRAZGOTINA:
Brazgotine posegajo v našo preteklost in kažejo na udarce usode, skaterimi se še nismo sprijaznili.

BREZA:
Breza je simbol pomladi. Sanje nakazujejo kaj nas bo že v bližnji prihodnosti razveseljevalo.

BREZNO:
Ko se zazremo v brezno, bi radi prepoznali težave, ki nam grenijo življenje. Od celotne sanjske vsebine je odvisno, kako se jih bomo rešili.

BRKI:
Glede na velikost in obliko brkov, sanje predstavljajo moški ponos ali strah, da bi ga izgubili.

BRODOLOM:
Ko se na osebnem ali poslovnem področju srečujemo s posledicami svojih napačnih odločitev ali dejanj, je potopljena ladja le še dodatni namig, da se bomo iz neprijetne situacije s težavo rešili.

BUČA:
Ker je buča simbol razvoja in sprememb, sanje nakazujejo na kaj se moramo pripraviti.

C

CARINA:
Ko prestopimo mejo se moramo prilagoditi novemu okolju, pa če to hočemo ali ne. Morebitni zapleti lahko opozarjajo na moralne ali čustvene zavore.

CERKEV:
Cerkev simbolično razkriva naš duševni svet, lahko pa tudi pomeni kraj pribežališča. Če se vanjo zatečemo, ker potrebujemo duševni mir, je odvisno od samega dogajanja v njej ali bomo deležni potrebne »«tolažbe.

CESTA:
Tako kot stopamo po sanjski cesti, tako zanesljivo ali nezanesljivo se znajdemo v svojem življenju. Sanje lahko potrjujejo naše dobre odločitve, opozarjajo na nepričakovan zastoj v naslednjem križišču ali namigujejo na rešitve, ki jih trenutno še ne vidimo, a so skrite že za naslednjim ovinkom.

COPATI:
Ko smo v sanjah obuti v copate, je iz celotne sanjske vsebine možno razbrati kakšni so naši medsebojni odnosi in kakšni so občutki, ki nas vežejo na domače okolje.

CUNJE:
Cunjasta oblačila lahko opozarjajo na zanemarjanje samega sebe, lahko pa tudi prikrivajo nekaj v naši notranjosti, kar drugim ne želimo pokazati.

CVETJE:
Od vrste, barve in stanja cvetja, ki ga vidimo v sanjah, je odvisno kako podzavestno »čutimo in spremljamo« svojo osebnost, kako se sebe in svojega življenja zavedamo.

C
 
ČAJ:
Čaj namiguje na prijetne ali manj prijetne družabne dogodke  in na soglasja ali nesoglasja v družini. Kaj bi morali urediti v domačem okolju ali kako bi se morali nekoliko razbremeniti od stresnega življenja, pove celotna sanjska vsebina.  

ČAKANJE:
Čakanje v sanjah simbolizira potrpežljivost, s katero premagujemo vsakodnevne težave. Koliko je pomembno, da se tudi v resnici za trenutek ustavimo, pokažejo ostali sanjski simboli.

ČAPLJA:
Čaplja označuje ljudi, ki zaradi svoje vzvišenosti in radovednosti  med ljudmi niso najbolj priljubljeni.

ČEBELA: 
Ker čebela predstavlja »gospodarja« svoje usode, ki živi od svojega uspešnega dela, je odvisno od razpleta v sanjah ali lahko pričakujemo prijetne dogodke in napredovanje ali obratno. 
 
ČEŠNJA:
    Ker češnja simbolizira čustvenost in ljubezen, sanje s tem sanjskim simbolom namigujejo kakšno je naše čustveno življenje in kakšni so odnosi s prijatelji.

ČEVLJI:
Ko so čevlji v sanjah okorni in z njimi težko hodimo, tudi v življenju počasi napredujemo.  Če so strgani ali umazani, še dodatno namigujejo, da tudi sami s seboj nismo zadovoljni. Morda nam kljub vsemu nudijo določeno zaščito, a če se odločimo za nove, dobro ocenimo, preden se odločimo za spremembo.

ČIPKE:
Čipke v sanjah so dobrega pomena in v tem smislu predstavljajo del našega družabnega in družinskega življenja.

ČUK:
Če v sanjah slišimo čuka, lahko pričakujemo neprijetno sporočilo.

D

DALJAVA:
Ko se v sanjah ljudje in predmeti od nas oddaljujejo ali vidimo kraje v daljavi, sanje govorijo o nečem, od česar bi se morali oddaljiti ali se od neke ljubljene osebe dejansko počutimo oddaljeno. Sanje tudi lahko govorijo o časovni oddaljenosti situacije, ki jo v danem trenutku še ne poznamo.

DEDEK:
Dedek se v sanjah pojavi, ko potrebujemo nasvet.

DELFIN:
Delfin simbolizira visoko stopnjo inteligence, zato prisluhnimo svoji intuiciji, ne glede na to, v kakšni situaciji se v sanjah z njim srečamo.

DESNO:
Ko nas sanje »obrnejo« v desno, se tudi v resnici v tej smeri nekaj dogaja. Desna smer je povezana z našim zavednim, zato bo v prihodnosti potrebno pri reševanju problemov delovati razumno.

DEŽ:
Dež je povezan z vodo, zato lahko v naše čustveno življenje prinaša osvežitev, pa tudi resnico. V prijetnih sanjah ta osvežitev obeta izboljšanje in napoveduje čas, ko bomo želi plodove svojega duhovnega dela in ljubezni. Če pa nas dež preseneti v neprijetnem smislu, lahko le z grenkim priokusom ugotovimo, da je bilo naše prizadevanje zaman in bomo izgubili še zadnje upanje.

DIAMANT:
S svojo značilno trdnostjo in celovitostjo diamant predstavlja naše značajske lastnosti. Napoveduje nam srečo in ugled, če le nismo preveč samovšečni.

DIHANJE:
Če nas iz sanj prebudi težko dihanje ali dušenje, lahko gre za dejanske simptome, saj nas tudi v budnem življenju spremljajo stresi in občutek tesnobe.

DIMNIK:
Podoba dimnika predstavlja moško in žensko seksualnost. Občutki, ki nas ob pogledu nanj spremljajo, nakazujejo česa bi se morali osvoboditi.

DIVJINA:
Ko se v sanjah soočimo z življenjem v divjini, bomo kmalu spoznali, da niti sami sebe dovolj ne poznamo.

DLAN:
Dlan je v sanjah simbol dejanja. Ali je to dejanje dobro ali slabo, pove celotna sanjska vsebina.

DOJENJE:
Če v sanjah dojimo svojega otroka in nam je ob tem prijetno, lahko pričakujemo pozitivne spremembe na katerem koli področju. Trud pa ne bo poplačan, če v takih sanjah nastopijo težave ali neprijetni občutki.

DOKUMENTI:
Ko se v vsakdanjem življenju srečujemo z uradniki in uradnimi posli, so urejeni dokumenti pogoj, da načrtovane naloge dobro izpeljemo. Zato težave z njimi lahko opozarjajo, da tudi v resnici nimamo usode v svojih rokah ali pa pomembnim stvarem posvečamo premalo pozornosti.

DOLINA:
Od celotne sanjske vsebine in z njo povezanimi simboli je odvisno, kakšno obdobje je pred nami.

DOTIK:
Ko nam je ob dotiku prijetno, verjetno tudi v resnici uživamo v življenju z ljubljeno osebo. Če pa nam dotik povzroča nelagodje ali celo bolečino, se vprašajmo odkrito, kaj nam partner sploh še pomeni.

DRAGULJ:
Dragulj je kamen resnice, ki predstavlja lastnosti, ki jih imamo sami ali bi jih radi imeli ali pa jih spoštujemo pri drugih ljudeh. Če ne bleščijo samo navzven, sanje potrjujejo dober položaj, ki smo si ga že zagotovili.

DREVO:
Kako smo stabilni, kako bomo duhovno napredovali, kakšne so naše poklicne ambicije in osebne želje kaže drevo in okolje, v katerem se drevo v sanjski zgodbi pojavi. Ker so drevesa »živa«, lahko v sanjah predstavljajo nas same ali druge ljudi.

DRUŽINA:
Ponavadi so  družinski člani iz sanj tudi v resnici ljudje iz našega življenja, zato so toliko bolj prepoznavne vse tiste lastnosti, na katere bi naj bili tudi sami pozorni.

DUHOVNIK:
Če se pretirano posvečamo materialnemu svetu, se v sanjah lahko pojavi duhovnik kot avtoriteta, ki opozarja na naše napake ali nas svari pred nevarnostjo. Ko potrebujemo duhovno tolažbo, je ta ista oseba prispodoba za skrbno osebo iz budnega življenja, na katero bi se radi obrnili ali morali prisluhniti njegovemu nasvetu.

E

EKSPLOZIJA:
Eksplozija v sanjah lahko predstavlja veliko življenjsko spremembo, iz same sanjske situacije pa lahko razberemo ali smo zaradi tega tudi ogroženi.

F


FASADA:
Zunanjost hiše simbolično ponazarja zunanji vtis, ki ga s svojim obnašanjem in zunanjim izgledom naredimo na druge ljudi. Istočasno nas tudi varuje pred tistim, kar hočemo v svoji notranjosti skriti.

FIGE:
Fige so simbol izobilja, ki imajo tudi erotični pomen.

FIŽOL:
Glede na to ali fižol sadimo, kupimo, kuhamo, jemo … sanje kažejo kako trden je naš gmotni položaj  ali namigujejo s kakšnimi opravki se bomo ukvarjali.

G


GAMS:
Glede na gibanje in obnašanje gamsa v sanjah lahko presodimo kako se odločamo in kaj lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti.

GLAVA:
Ko v sanjah posebej izrazito vidimo glavo, se v spanju sigurno ukvarjamo s svojimi načrti. Kakšna so naša življenjska načela, kakšen je pristop k določeni rešitvi ali kaj bo vplivalo na odločitve, lahko opisuje njena oblika ali opozarja njen nenavaden izgled.

GLAVNIK:
Ker je glavnik povezan z lasmi, česanje z njim posega v našo intimnost in namiguje na medsebojne odnose.

GLOBINA:
Ko v sanjah zremo v globino ali se spuščamo vanjo, se soočamo z globino svojih problemov. Nepremišljeno dejanje lahko vodi v obup.

GNEZDO:
Gnezdo simbolizira varnost, prijetno družinsko vzdušje in kaže kakšen je naš odnos do družine.

GOBE:
Kakšne so naše zamisli in kaj nam jemlje ali daje energijo, povedo užitne ali strupene gobe.

GOLOB:
Ker je golob simbol miru, sreče in zadovoljstva, se ob neprijetnih situacijah ob srečanju z njim vprašajmo ali nam ne primanjkuje prav tega.

GOLOTA:
Golota v sanjah veliko razkrije, marsikdaj tudi tisto, kar sami na sebi ne vidimo ali si nočemo priznati. Od našega obnašanja je odvisno, kako se tudi v resnici odzivamo v življenju, ko se znajdemo »razgaljeni« med ljudmi. Neprijetni občutki ob pogledu na svoje telo pomenijo dejanske zavore, ki bi se jih morali znebiti, če pa se povsem brez sramu znajdemo goli na javnem mestu, pa tudi ni ravno dostojno.

GORA:
Tako kot so gore privlačne in nas vabijo na svoje vrhove, tako so lahko nevarne in kar nekaj spretnosti in volje potrebujemo, da jih osvojimo. Bolj ko smo ambiciozni, lažje bo naše napredovanje. Nemoč in nesposobnost sta v vsakem primeru dovolj velika ovira, da ne bomo uresničili zastavljenega cilja.

GOS:
Gos je glasnik sprememb in simbol zakonske vdanosti, ki v sanjskih izkušnjah razkazuje naše družinske ali družabne dogodke.

GOSTILNA:
Glede na vzdušje v gostilni lahko presodimo kakšno je naše notranje ravnovesje.

GOZD:
Glede na samo dogajanje v gozdu, glede na obliko in vrste posameznih dreves lahko presodimo, kako gotovo se znajdemo v življenju. Soočenje z gozdom lahko pomeni tudi raziskovanje samega sebe in svoje duševnosti.

GRAD:
Ko se v sanjah znajdemo v gradu, se nevede soočimo s svojo osebnostjo. Oseba z močno voljo je sposobna spremeniti zastarele vzorce mišljenja in se samozavestno soočiti s svetom. Če pa živimo »v oblakih«, predstavlja grajska stavba le navidezno varnost in neusklajene želje.

GRLO:
Svoje grlo bomo v sanjah zelo redko videli, lahko pa čutimo, da nas boli. Če v resnici nimamo z njim nekih težav, nas morda skrbi nekaj, kar bi nekomu radi povedali, pa ne smemo, ne moremo ali nočemo.

GRMOVJE:
Glede na skladno ali neskladno prizorišče in glede na dogajanje v grmovju lahko presodimo kaj bomo odkrili ali kaj hočemo zakriti pred svetom.

GROB:
Morda nas v trenutku prešine zla slutnja, ko se v sanjah znajdemo sredi pokopališča, iščemo določen grob ali se znajdemo pred njim. Sanje nas nimajo namena prestrašiti, morda le koga pogrešamo. Če pa v življenju ravnamo preveč nepremišljeno ali imamo probleme, zaradi katerih smo se preveč obremenjevali, je morda nastopil čas, da se jih za vedno znebimo.

GROBAR:
Grobar v sanjah se pojavi z nalogo, da za večno pokoplje probleme ali nostalgične spomine.

GROZDJE:
Grozdje je seksualni simbol, ki izraža seksualnost v vseh možnih oblikah. Glede na njegovo barvo in zrelost lahko presodimo kako znamo v življenju uživati.

GUGALNICA:
Zibanje na gugalnici lahko predstavlja vzpone in padce ali pa čustveno nihanje, ko smo na nekem področju v svojem življenju premalo odločni. Če na gugalnici sedimo, nekdo pa nas potiska, bodimo posebej pozorni. Morda je to oseba, na katero gledamo s poželenjem ali pa nekdo, ki ga v resnici ne vidimo s pravimi očmi.

H


HIJENA:
S hijeno se v sanjah lahko srečamo, ko je pod vprašajem naš ugled ali pa trenutno niti sami o sebi nimamo dobrega mnenja.

HIŠA:
Takšna, kot je hiša, takšna je naša osebnost. Njena zunanjost predstavlja naš »jaz« v takšni obliki, kot smo ga pripravljeni pokazat drugim ljudem, njena notranjost pa pomeni prostor, v katerega se pogosto zatečemo pred zunanjim svetom.

HLAČE:
V sanjah lahko imamo kar nekaj opravka s hlačami ali pa nam ta kos oblačila le zaradi svoje nenavadnosti vzbuja pozornost.  Sanje so povezane s preteklostjo ali preprosto opozarjajo na nekaj, kjer smo ranljivi.

HOBOTNICA:
Hobotnica predstavlja ovire in namiguje na zapleten položaj, v katerem smo se znašli.

HOTEL:
Imeniten hotel, v katerem se znajdemo, lahko predstavlja le vmesno pribežališče na življenjskem potovanju, ker smo potrebni počitka. Če pa se v njem zadržujemo dalj časa kot je potrebno, se pretirano ubadamo z nevšečnostmi in skrbmi.

HRANA:
Hrana simbolizira duhovno »hrano«, zato je vse kar v sanjah pojemo povezano z dogodki, ki jih trenutno doživljamo. Užitna in okusno pripravljena hrana obeta dobre možnosti za življenje in več ko je imamo, manjše bodo ovire na poti do življenjskega cilja.

HRBET:
Ko v sanjah gledamo nekoga v hrbet, se podzavest vrača v preteklost. Verjetno že takrat nismo bili deležni dovolj velike podpore, pa je sedaj še toliko huje, ko iz naše sedanjosti nekdo odhaja.  Morda se pa za našim hrbtom nekaj dogaja.

HRIB:
Večji kot je hrib v sanjah, večji je problem, s katerim se v budnem življenju ukvarjamo. Hoja navzgor in navzdol nakazujeta, kako se bomo težave lotili ali jo odpravili.

HRUŠKA:
Ker so hruške simbol erotične strasti, lahko po obliki in zrelosti sadeža presodimo kako sočno in sladko je naše življenje s partnerjem.

I


IGRAČE:
Če se otrok igra, je to povsem nekaj normalnega, če pa vidimo sebe s kupom igrač, se bo potrebno konkretno vzeti v »roke«. Res je, da igrače lahko pomenijo le željo po vrnitvi v brezskrbno obdobje, a če se bomo preveč otročje obnašali, lahko pozabimo na uspehe, s svojo lahkomiselnostjo pa bomo dosegli le posmehovanje svoje okolice

INJEKCIJA:
Ker je injekcija falični simbol, strah pred njo nakazuje, da se v resničnem življenju dejansko bojimo, da bi nas kdo prizadel. Morda se pa po nepotrebnem branimo »cepljenja«, saj bi nam nekdo rad olajšal čustvene bolečine.

INVALID:
Ko v budnem življenju ne gre in gre, se tudi v sanjah lahko srečamo z invalidom, ki še dodatno opozarja, da smo na nekem področju zastali.

IZVIR:
Izvir se v sanjah pojavi, ko s povečano življenjsko energijo in duhovno bogatejši najdemo tisto, kar smo že dolgo iskali.


J


JABOLKO:
Jabolko v sanjah kaže na naše duhovno in telesno izkustvo.

JADRNICA:
Jadranje v sanjah simbolično predstavlja »jadranje« skozi življenje. Na mirnem morju nas težko preseneti kaj nepredvidljivega, huje pa je, ko se znajdemo sredi nevihte.

JAGODA:
Jagode so seksualni simbol, ki opisujejo naša pričakovanja na erotičnem področju. Kažejo tudi naše rezultate ali opisujejo cilj, ki je pred nami.

JAMA:
Pogled v sanjsko jamo dopušča vpogled v naše življenje. Prazna in pusta, globoka in nevarna, če se naenkrat pojavi ali jo kopljemo sami, vsaka je del nezavednega, ki nas lahko preseneti prav tam, kjer smo najmanj pričakovali.

JELEN:
Jelen v sanjah označuje koliko se v ključnih situacijah lahko zanesemo nase, pa tudi na druge ljudi v svoji bližini.

JESEN:
Zakonom narave se nima smisla upirati. Jesen je obdobje, ko lahko s ponosom gledamo na svoje rezultate dela ali pa pesimistično ugotovimo, kako nezrelo smo v preteklem obdobju ravnali.

JEZERO:
Jezero s svojo omejeno površino predstavlja različne stopnje nezavednega, ki občasno priplava na površje. Spokojna gladina lahko pomeni le trenutni ali celo varljiv občutek v odnosu do sebe ali do drugih ljudi. Že manjša vremenska sprememba lahko zareže v slabe odnose ali pa nas ledena površina opozori, da je čustvena hladnost prevelika ovira, da bi brez posledic premagali dolgo in naporno pot do cilja.

JEZIK:
Opletanje z jezikom je vse kaj drugega, kot če jezik v sanjah vidimo zelo izrazito. Njegova oblika ali dolžina  lahko namigujeta, da bomo dejansko deležni klevete ali opozarja, da bo bolje, da o neki zadevi raje molčimo. 

JEŽ:
Jež v sanjah s svojim obnašanjem nakazuje ali se moramo pripraviti na obrambo.

JUTRO:
Z jutrom se rodi nov dan, v sanjah pa pomeni začetek nečesa novega.

K


KAČA:
Srečanje s kačo predstavlja vso tisto skrivnostno in nepredvidljivo seksualno, psihično ali duhovno moč, ki počasi, a vztrajno pronica na površje. Glede na njeno velikost, barvo ali morebitno pretečo  nevarnost lahko sklepamo, koliko so te energije nam v prid ali pa kot preveč zakoreninjene ždijo v nas in nas vodijo v pogubo.

KAKTUS:
Kaktus v sanjah nas lahko poziva k obrambi ali k odločnemu ukrepanju.

KAMELA:

Glede na situacijo, v kateri vidimo kamelo, lahko presodimo kako napredujemo v rešitvi problemov. Če so sanje ponavljajoče, si bomo prej ko slej nakopali še dodatne težave.

KATASTROFA:
Katastrofa v sanjah lahko pomeni tudi dejansko katastrofo na enem izmed področij v našem življenju. Kje se bo zgodila in kakšne bodo njene posledice lahko presodimo iz celotne sanjske vsebine.

KAVA:
Ko kava v sanjah opozarja na »budnost«, moramo biti posebej pozorni na to, za koga jo kuhamo ali kje in v kakšni družbi jo pijemo.

KAZALEC:
Ko v sanjah vidimo iztegnjen kazalec, bodimo posebej pozorni na smer, v katero nam kaže.

KITA:
Ker kita nazorno predstavlja prepletanje, se morda tudi naša usoda z neko osebo nevarno prepleta.

KLET:
V kletnih prostorih se skriva vse tisto neodkrito in skrivnostno, ki oblikuje našo podzavest. Koliko sledimo svojim nagonom in instinktom, je razvidno iz dogajanja v kleti.

KLETKA:
Ker živali predstavljajo globoke plasti naše podzavesti, zaprta žival v kletki opozarja na zadržke in omejenosti, namiguje na notranje ovire in omejitve.

KLJUČ:
Ključ je falični simbol, ki predstavlja moškost. Sanje govorijo o naših skrivnostih in čustvenih spremembah, opozarjajo na naloge, ki jih moramo opraviti, kažejo pot do rešitve, kadar imamo probleme, namigujejo kako napredujemo ali odgovarjajo zakaj smo se ustavili na mestu.

KLJUČAVNICA:
Ključavnica je spolni simbol, ki kaže žensko naravo, opisuje naš odnos do spolnosti in ljubezni.

KLOBUK:
Vrsta in videz klobuka predstavljata razmere, v katerih smo se znašli in če smo polni idej, ga imamo na glavi. Od celotne sanjske vsebine je odvisno, kako bomo uresničili svoje zamisli.

KMETIJA:
Ko podzavestno hrepenimo po preprostejšem življenju, se v sanjah lahko znajdemo na kakšni kmetiji ali opazujemo življenje na vasi.

KOČIJA:
Kočija ne predstavlja ravno zanesljivega prevoznega sredstva, s katerim bi lahko dolgo in varno potovali. Kljub temu pa lahko nazorno pokaže kako se prebijamo do cilja, kako smo vztrajni in kako ravnamo s svojimi življenjskimi energijami.

KOKOŠ:
Ker je kokoš simbol materinstva, lahko po njenem obnašanju presodimo kakšni so naši odnosi v družinskem okolju ali z drugimi ljudmi.

KOLAČ:
Od vrste kolača, njegovega okusa in izgleda je odvisno, kakšne sladkosti nam namenja življenje.

KOLENDAR:
Stanje na koledarju morda kaže točno določen dan, ki ga ne bi smeli prezreti.

KOLENO:
Ko pred neko osebo klečimo, ta sigurno predstavlja moč in avtoriteto. Ni nujno, da prosimo za zaščito, saj nas lahko sanje opozarjajo tudi na preveč vplivno osebo, ki nas v življenju omejuje in zavira, morda celo ponižuje.

KOLO:
Kolo v sanjah simbolizira krog, s tem pa lahko namiguje na začetek ali konec nekega življenjskega obdobja.

KOMOLEC:
Komolec in komolčarstvo sta si zelo blizu. Sanje postavljajo v ospredje naše vedenje ali nasilneža, ki brezkompromisno sili v ospredje.

KOMPAS:
Ko v sanjah vidimo kompas, bodimo še posebej pozorni v katero smer kaže. Sanje morda opozarjajo na življenjske okoliščine, ko nas lahko tudi kaj preseneti in bomo morali že zastavljene načrte spremeniti.

KONJ:
Ko se v sanjah srečamo s konjem, lahko na podlagi njegovega obnašanja prepoznamo svoja podzavestna dogajanja, ki se navezujejo na moč, modrost in plemenitost ali ugotovimo koliko so ukročeni naši nagoni. Odnos do konja in ravnanje z njim kaže, kako obvladujemo in usklajujemo svoje želje, ki bi nas naj pripeljale do želenih ciljev.

KOSTANJ:
Kostanj je simbol predvidevanja.

KOSTI:
Kosti so v sanjah povezane z duhovnim življenjem in opisujejo naše počutje.

KOVČEK:
Kovček lahko namiguje na priložnost, ki je ne smemo zamuditi. V neprijetnih situacijah sanje govorijo nasprotno, zato bodimo pozorni kaj vanj spravljamo ali v njem najdemo. Lahko gre za nepotrebno »šaro«, ki jo vlačimo za seboj.

KOZA:
Glede na svobodno ali omejeno gibanje koze v sanjah lahko presodimo kako si sami ali kdo drug predstavlja  svojo svobodo.
 
KOZAREC:
Kozarec je simbol ženskih načel. Od njegove vsebine je odvisno, kakšno je naše notranje zadovoljstvo in na katero področje se navezuje.

KOZEL:
Kozel je prispodoba za močne življenjske sile, kot sanjska pojava pa simbolizira libido in moško spolno moč. V sanjah nakazuje kakšno je  naše življenjsko okolje, iz posameznih situacij pa lahko razberemo kakšne so naše razvade ali kje obstajajo ovire za hitrejše napredovanje.

KOŽA:
Ker je koža naša »obleka«, ki se prva odzove na zunanje vplive, nas v sanjah lahko pravočasno opozori in zavaruje, ko nam nekdo skuša tako ali drugače škodovati. Če imamo težave s kožo, smo morda sami zagrenili svoj notranji mir in posledično skušamo nekaj prikriti.

KRAVATA:
Kravata je falični simbol, ki v sanjah opozarja na to, kateremu delu svoje osebnosti smo namenili preveč ali premalo pozornosti.

KRI:
V prijetnih sanjah je kri dobrega pomena, saj predstavlja življenjsko energijo. Drugače pa je, če vidimo, da odteka in je ne moremo ustaviti ali vidimo, da kdo drug krvavi. Neprijetne sanje lahko pomenijo klic »na pomoč«. 

KRIČANJE:
Od tega, kdo kriči in zakaj kriči je odvisno, kaj nam hočejo sanje povedati ali na kaj nas hočejo opozoriti. Ko gre za klic »na pomoč«, se je nekdo znašel v stiski. Lahko smo to mi sami ali pa kdo drug v naši bližini, ki nas tako ali drugače potrebuje.

KRIZANTEMA:
Krizantema se v sanjah nanaša na čas spokojnega življenja. Ali bomo res tako živeli, je odvisno od celotne sanjske vsebine.

KRIŽIŠČE:
Ko se znajdemo v sanjskem križišču, morda tudi v resničnem življenju stojimo pred dilemo in pred težkimi odločitvami. Sanje nas vabijo k odločnosti.

KROG:

Okrogla oblika v sanjah pomeni celovitost, ki lahko nakazuje uresničitev,  v neprijetnih sanjah ali deformiran pa celo opozarja na previdnost.

KROJAČ:

Krojač v sanjah opisuje našo ustvarjalnost, spretnost in sposobnosti ali pa opozarja na nesposobnost in neodločnost, s katerimi vplivamo na svojo usodo.

KROKODIL:
Ko se v sanjah iz oči v oči srečamo s krokodilom, lahko najprej pomislimo na to, kateremu zahrbtnemu in zavistnemu človeku iz naše bližine je po svojih lastnostih najbolj podoben.  Sanje opozarjajo na neusmiljenega človeka, ki hitro in nepričakovano napade.

KROŽNIK:
Vsebina in količina hrane na krožniku dajeta namig ali smo si česa v življenju preveč ali premalo »naložili«.

KRST:
Če smo se znašli sredi sprememb v svojem duhovnem življenju, krst v sanjah lahko simbolizira željo, da bi se čimprej »očistili« in znebili stare navlake. Kadar pa pri samem obredu naletimo na težave, bi morda morali bolje razmisliti o svojem značaju.

KRSTA:
Čeprav nas ob pogledu na krsto verjetno obidejo neprijetni občutki, pa vendar človek v krsti pomeni le tisto, kar bi dejansko morali položiti k »počitku«. Sami bomo najlažje presodili ali nam dejanje prinaša olajšanje ali pa se tudi s tem ne bomo rešili krute usode.

KRUH:
Kruh je simbol dejavnega življenja, ki v sanjah pove kako smo usklajeni s samim seboj in kakšni so odnosi z ljudmi v naši bližini. Vrste kruha so še kako pomembne, ko ugotavljamo kako lahko zaupamo sebi in kako trdno nam stoji sreča ob strani.

KRZNO:
Ker je krzno razkošno in nas greje, sanje govorijo o tem, kako smo se v življenju zavarovali. V prijetnih sanjah obeta napredek, v neprijetnih pa kaže na področja, v katerih se ne znamo uveljaviti.

KUHANJE:
Ko v sanjah kuhamo hrano zase ali za druge, si skušajmo zapomnit sestavine, ki jih uporabljamo v kuhinji. Nemalokrat se zgodi, da bomo celo sami s težavo pojedli tisto, kar smo pripravili.

KUHINJA:
Kuhinja je simbolično središče naše osebnosti, ki predstavlja fizično in psihično počutje. Kakšen je naš odnos do sebe in do drugih ljudi, kako duševno napredujemo  in koliko smo dovzetni za spremembe, je odvisno od tega, kaj se v tem sanjskem prostoru dogaja.

KUŠČAR:
Kuščar v sanjah namiguje na težave, ki se jih ne znamo rešiti. Od situacije, v kateri se je kuščar znašel, lahko presodimo ali se bodo težave še stopnjevale.

L


LABIRINT:
V labirintu se skrivajo najbolj skriti deli naše osebnosti. Sanje lahko pomenijo zapletene situacije, iz katerih ne najdemo izhoda ali napovedujejo konec takšnega neprijetnega obdobja.

LABOD:
Labod je simbol moškega in ženskega poželenja. Če se z njim srečamo v ugodnih sanjskih razmerah, ta žival označuje elegantnega in plemenitega človeka, ki uživa v svoji naravi. Kadar pa ga vidimo v neprijetnih sanjah, sanje lahko namigujejo, da je za nami obdobje, ki ga nismo znali izkoristiti. 

LADJA:

Plovba z ladjo predstavlja sigurnost na čustvenem in poslovnem področju. Večja kot je, večja je naša varnost.

LAKOTA:
Ko smo v sanjah lačni, najprej preverimo, če bi se tudi v resnici najraje zapodili v hladilnik. Če temu ni tako, se sanje navezujejo na področje, kjer čutimo največje pomanjkanje ali pa potrebujemo  veliko več pozornosti, kot jo nam namenjajo drugi.

LASJE:
Lasje simbolizirajo naše duhovne lastnosti, zato bujni in urejeni predstavljajo vse tiste vrline, ki so v ponos nam samim in drugim. Vsekakor pa je vredno razmisliti kakšni so naši nagoni, ko smo v sanjah neurejeni in razmršeni, v resnici si pa takšni niti po domači hiši ne bi dovolili hoditi.

LED:
Led je povezan z vodo, zato v sanjah namiguje na čustveno otrplost.

LEKARNA:
Če se znajdemo v lekarni in v rokah držimo recept, se verjetno nadejamo, da nam bo tudi v resnici »zdravnik« predpisal  prava »zdravila« in olajšal »bolečine«.

LETALO:
Potovanje z letalom je lahko prav prijetno, če premoremo dovolj duhovne moči, s katero obvladamo življenje tudi na »zemlji«. Še kako tvegano pa lahko postane, če se opiramo na lažne vrednote ali si zastavljamo previsoko leteče cilje.

LETENJE:
Ker človek v sanjah z letenjem preseže svoje sposobnosti, na ta način v sebi sprošča nakopičene energije. Ko gre za iskanje duhovne popolnosti, so sanje dobrega pomena, saj lahko sanjsko potovanje predstavlja prvi korak na poti do osvoboditve. Kadar pa le to nadomešča delovanje, ki se ga v življenju ne znamo lotiti, varamo samega sebe in se z letenjem še bolj oddaljujemo od perečih problemov.

LEV:
Lev je pripadnik duševne energije, ki lahko v najslabšem primeru vodi do nebrzdane sle po absolutni moči. Glede na občutke, ki nas spremljajo ob soočenju s to sanjsko živaljo lahko presodimo kako  pravilno so usmerjeni naši cilji. Kadar  imamo z levom neprijetne izkušnje, skušajmo ugotoviti koga v sanjah predstavlja.

LEVO:
Vse, kar je v sanjah obrnjeno v levo, nakazuje preteklost in morda celo opozarja na preveč pasivne reakcije in pomanjkanje čustev.

LIČENJE:
Ličenje v sanjah pomeni prikrivanje. Zakaj in kako bi se morali »vzeti v roke«, katere so naše slabosti ali zakaj hočemo biti nekaj, kar v resnici nismo, pove sanjska priložnost, v kateri se znajdemo.

LILIJA:
Lilije v sanjah izražajo kako čiste so naše misli, besede in dejanja.

LIPA:
Lipa je drevo, ki v sanjah opisuje naše zadovoljstvo, prijateljstvo in zvestobo.

LISICA:
Lisica s svojimi lastnostmi predstavlja človeka, ki lahko s svojo nasprotujočo si naravo ovira lastni napredek ali pa prav zaradi lastnosti samih spretno prodira skozi življenjske ovire. Če se smuka okoli našega doma, bodimo posebej previdni na ljudi v svoji bližini.

LJUBEZEN:
Tako kot v resnici, tako smo tudi v sanjah lahko zaljubljeni v neko osebo, čutimo ljubezen do narave, živali ali predmeta. Ko bomo ocenjevali kaj nam skušajo sanje razložiti, se je pomembno vprašati, kaj nam ti sanjski elementi tudi v resnici pomenijo.

LJUBICA:
Če gre tudi v resnici za prepovedano ljubezen, je ljubica ali ljubimec v sanjah kot simbol slabe vesti, vsekakor potrkal ob pravem času na prava vrata. Če pa nam niti približno ne rojijo po glavi grešne misli, je lahko vprašljiva neka druga odvisnost, ki se je ne znamo znebiti.

LOBANJA:
Čeprav človeška lobanja opozarja na nevarnost, ni nujno, da je pogled nanjo pretresljiv. Morda nas le vzpodbuja k razmišljanju, da bi sledili svojim instinktom.

LONEC:
Ni vseeno, kaj v loncu najdemo, tako kot tudi v življenju ni vseeno, če ne znamo presodit kaj je za nas dobro in kaj slabo. Z vsebino, ki se nahaja v loncu sanje namigujejo, kako se uveljavljamo in česa je preveč ali česa je premalo v našem življenju.

LOVOR:
Lovor v sanjah nakazuje ali bomo dosegli želeno slavo in uspeh.

LUBENICA:
Lubenica je simbol plodnih zamisli in idej.

LUČ:

Luč v sanjah nas lahko vodi v svetlobo, ki pomeni upanje.  Kaj nam prinaša duševno sporočilo in kam nas vodi, je odvisno od celotne sanjske vsebine.

LUNA:
Luna je povezana z našo preteklostjo, ki nas s svojo simboliko ženske energije vodi naprej in nas vzpodbuja ali namiguje na notranji nemir, ker si želimo nekaj nemogočega.

LUTKA:
Čeprav lutka v sanjah lahko simbolično predstavlja neko osebo iz našega življenja, vendarle ni živo bitje. Če se z njo igramo, jo vodimo na nitkah, gledamo kako pleše ali počne vragolije, se vprašajmo ali tudi sami s kom v življenju ne ravnamo podobno. 

M


MAČKA:
Mačka je predstavnica našega nezavednega, s pomočjo katerega najlažje prepoznamo svojo naravo.  Glede na njeno obnašanje lahko presodimo kakšne so naše skrite lastnosti ali s kakšnimi ljudmi v svoji bližini imamo opravka.

MADEŽ:
Madež v sanjah simbolično predstavlja občutek krivde. Če se ga bomo znebili, je odvisno od tega, kako se ga bomo lotili in iz česa ga skušamo odstraniti.

MARJETICA:
Marjetica v sanjah opisuje naše ljubezensko razmerje in razkriva kakšna so naša pričakovanja na tem področju.

MASLO:
Maslo je simbol energije, ki v sanjah predstavlja duševno energijo. Od njegovega okusa je odvisno, kakšno je naše duhovno bogastvo.

MATI:
Srečanje z materjo v sanjah pogosto govori o tem, kako smo se postavili na svoje noge. Prijetne in ljubeče situacije vsekakor potrjujejo, da smo na dobri poti, neprijetne pa razkrivajo lastnosti, ki niso ravno v skladu z njeno, pa tudi ne z našo naravo.

MAZILO:
Če si v sanjah z mazilom celimo rane, bomo tudi v resnici morda že kmalu začutili olajšanje.

MEDICINSKA SESTRA:

Če za bolnika v sanjah poskrbi  medicinska sestra, lahko pogrešamo le nekaj več pozornosti od osebe, na katero nimamo vpliva.  Morda pa nas sanje usmerjajo v nekoga, od katerega niti ne pričakujemo, da ga skrbi za naše življenje.

MEDVED:
Ob neprijetnem srečanju z medvedom lahko v njem prepoznamo grobega in napadalnega človeka iz svoje bližine, ki brezkompromisno napoveduje težave na osebnem ali poklicnem področju. Vse kaj druga pa pomenijo sanje, ko nam ta ista žival vzbudi prijetne občutke, saj smo se srečali z zdravo človeško naravo, ki pomirjujoče deluje na naše življenje.

MEGLA:
Tako kot v megli tudi v resnici ne vidimo jasno poti pred seboj, tako tudi v sanjah megla ponazarja tančico, ki nam zastira jasen pogled v prihodnost.

MEJA:

Meja predstavlja točko v življenju, kjer smo se ustavili, da bi zajeli zrak in se lažje odpravili novim ciljem nasproti ali se ločili od starih.  Ali bomo zaradi tega morali spremeniti tudi svoje življenjske navade, je odvisno od morebitnih sanjskih zapletov.

MESO:
Takšne občutke, kot nam v sanjah vzbuja sanjsko meso, takšna so naša nagnjenja in takšen je naš odnos do nas samih, do telesnosti in do drugih ljudi. Če ga jemo, moramo upoštevati tudi lastnosti umrle živali.

MESTO:

Tako, kot se v mestu počutimo, takšna sta naša osebnost in trenutno počutje. Prijetne sanje na tem sanjskem prizorišču pomenijo stabilnost in optimizem,  na podlagi katerega  bomo lažje izkoristili ugodni čas za svoje načrte. Lepše kot je in bolj ko je urejeno,  bolj smo lahko zadovoljni sami s seboj in s svojim življenjem.  Če imamo težave in dvomimo vase, se tudi v kraju,  kjer dejansko živimo, lahko izgubimo. Sanje namigujejo, da se bomo le s pravočasnim ukrepanjem spet počutili varno.

METULJ:
Tako kot se metulj razvije iz bube, tako lahko podzavest v sanjah nakazuje naše razvojno obdobje. Iz nestanovitnega in površnega človeka bomo z novimi idejami spremenili življenje na bolje.

MIŠ:
Miš v sanjah opozarja na naše slabosti, ki nam povzročajo težave v komunikaciji in v odnosih. Bolj ko smo neodločni, bolj se je bomo v sanjah bali in morda bo celo veliko večja, kot je v resnici. 

MIZA:
Miza predstavlja duhovno središče, kjer se sklepajo naše vezi, razkrivajo skrivnosti, napovedujejo ugodne ali neugodne razmere, kažejo odnosi in odprtost do sebe ali do drugih ljudi.

MLADOST:
Mladi ljudje so simbol upanja in uresničitev želja in toliko lepša bo naša prihodnost, če se v sanjah tako počutimo tudi sami. Zato pa neprijetno vračanje v svojo mladost opozarja na mnoga nerešena vprašanja iz tega obdobja in namiguje na čas, ki je šel mimo nas.

MLEKO:
Ker je mleko simbol obilja, ki simbolično predstavlja materino skrb in nežnost, sanje govorijo o naravnih silah, ki jih premoremo ali morebiti pogrešamo.

MLIN:
Bolj kot se mlinsko kolo vrti in melje, bolj zavzeto se tudi sami prebijamo skozi življenje, premlevamo misli in želje. Od naše odločnosti je odvisno, kako bomo pri načrtovanju uspeli in čeprav nam trenutno ne gre najbolje, sanje namigujejo na uspeh in uresničene želje.

MOČVIRJE:

Če se znajdemo v močvirju, se sanje nanašajo na situacijo, iz katere trenutno še ne vidimo izhoda.

MORJE:

Morje s svojim nenehnim gibanjem in spreminjanjem predstavlja ocean naših čustev. Njegova mirna in gladka površina izraža sožitje, pomeni notranji mir in veselje, saj se v svojem okolju in med svojimi ljudmi počutimo varni, pa tudi čustveno izpolnjeni.  Bolj, ko postaja nemirno, večja je razdvojenost in že manjša nevihta je dovolj, da bi najraje zbežali pred lastnimi problemi. Nastale ovire se lahko hitro spremenijo v divje in mračne globine, ko si nenadnih izbruhov nezavednega več ne priznamo ali se celo umikamo pred lastnimi čustvi. Bolj, ko se visoki valovi zaganjajo v morsko obalo, bolj so pomembni življenjski koraki, ki bi jih morali narediti.

MOST:
Ko se znajdemo v prehodnem obdobju in smo prisiljeni narediti odločilni korak, je most pogosti sanjski simbol. Prijetne sanje potrjujejo, da nam bo sprememba dobro dela, iz neprijetnih sanj pa skušajmo poiskati sporočila, ki nakazujejo kje so ovire. Seveda je odvisno tudi od tega kako trden je most, saj tisto, kar puščamo za seboj, ne prinaša  vedno želenega uspeha ali zadovoljstva, ki ga pričakujemo od  neke spremembe.

MOZOLJ:
Ko se v sanjah zgražamo nad svojimi mozolji, se morda v vsakdanjem življenju preveč ukvarjamo z malenkostmi.

MOŽ:

Če so odnosi z možem v sanjah prijetni, nam bo tudi v resnici stal ob strani, nas vzpodbujal in prispeval k rešitvi skupnih težav. Če pa življenje z njim iz dneva v dan postaja bolj nevzdržno, nas njegove lastnosti tudi v sanjah preganjajo. Čemu bi se morali bolj posvetiti ali do česa smo brezbrižni, namiguje celotna sanjska vsebina.

MOŽGANI:
Pogled na človeške možgane nikakor ne more biti prijeten,  a sanje imajo svoj jezik in svojo govorico. Morda nas le vabijo v nove izzive ali vzpodbujajo, da se lotimo tistih, ki nam grenijo življenje.

MRAZ:

Ko nas v sanjah zebe, najprej pomislimo na to, kako smo bili pokriti, saj nas je morda tudi v resnici zeblo.  Če ne najdemo vzroka v odeji, so se morda tudi resničnem življenju ohladili odnosi z nekom, ki nam ni več čustveno blizu.

MULA:

Mula namiguje na trmoglavega in nepotrpežljivega človeka.

MUTEC:

Mutec v sanjah opozarja na življenjske vidike, kjer se ne moremo izraziti.

N


NAHRBTNIK:

Glede na sanjsko situacijo, v kateri smo se z nahrbtnikom znašli, lahko presodimo kakšno breme nosimo v resnici na svojem hrbtu.

NAKIT:

Nakit v sanjah s svojo obliko in vrednostjo  predstavlja vrednote, ki bogatijo naše življenje. Kako zaupamo sebi in drugim ljudem, je odvisno od tega ali ga kupimo, dobimo, podarimo, najdemo ali celo izgubimo.

NATAKAR:
Natakar v sanjah je lahko naš sanjski prijatelj, ki nam na pladnju prinaša nekaj, kar nam bo v pomoč ali oporo. Način njegove postrežbe in vsebina na pladnju pove, če bi morali v svojem obnašanju kaj spremeniti.

NESREČA:

Če smo se znašli v stiski ali ne znamo uskladiti svojih načrtov, je lahko sanjska nesreča dovolj jasno sporočilo, da se zamislimo nad svojo prihodnostjo. Seveda je pomembno tudi kje se nesreča zgodi – v zraku, na zemlji ali v vodi. Morda še imamo čas, da pravočasno uskladimo načrte s svojimi sposobnostmi in z malo sreče se morda še izognemo preteči nevarnosti.

NETOPIR:
V netopirju je nekaj demonskega, zato srečanje z njim lahko nakazuje, s katerim delom svoje osebnosti se ne znamo  ali ne moremo soočiti.

NEVARNOST:
Ko se znajdemo v nevarnosti, sanje namigujejo na neprijetnosti, ki jih ne znamo obvladati ali že opozarjajo na nujno spremembo, ki jo moramo v svojem življenju narediti.

NEVIHTA:

Nevihta se pojavi naenkrat in je povsem nekaj drugega kot prijetne dežne kaplje, ki pomenijo osvežitev. Ali bi morali neko stvar dokončati ali pa gre za nekontrolirane čustvene strasti, je odvisno od celotne sanjske vsebine.

NOČ:

Noč v sebi nosi del skritega in podzavestnega pričakovanja. Ali bomo z jutrom pojasnili neprijetne okoliščine ali pa se zazrli v še večjo negotovost, je odvisno od ostalih sanjskih simbolov.

NOGA:

Ker z nogami hodimo, bodimo posebej pozorni, čemu se v sanjah približujemo ali od česa se oddaljujemo. Podzavest lahko potrjuje naše dobre ali opozarja na slabe odločitve. Težave z nogami lahko opisujejo zunanje vplive, ki se jim ne moremo izogniti, z zlomljenimi pa smo še bolj negotovi. 

NOHTI:
Ko se v sanjah ukvarjamo z nohti, bodimo posebej pozorni kakšni so videti. V neprijetnih situacijah nas lahko celo usmerjajo na nekaj, kar smo v budnem stanju spregledali. 

NORIŠNICA:
Ko ne zmoremo več nadzorovati svojega življenja in svojih dejanj, se tudi v sanjah lahko znajdemo v norišnici. Morda bi si morali le bolj prisluhniti ali pa smo v resnici preveč nepremišljeni in uganjamo neumnosti.

NOS:
Ko se v resničnem življenju znajdemo ob pravem času na pravem mestu, radi rečemo, da imamo dober »nos«. Tudi v sanjah ni veliko drugače, saj sama sanjska situacija opisuje naše sposobnosti. Posebej izrazit nos lahko opozarja, da se premalo zanesemo na svoje instinkte ali potrjuje, da si lahko zaupamo in se bomo v ključnih situacijah znali odločiti.

NOSEČNOST:
Otrok pod srcem prinaša nove poglede na življenje, ustvarjalnost in spremembe, predstavlja nove ideje. Sanje so lahko zelo prijetne, saj pomenijo potrditev, da so največje težave že za nami. Kadar pa so sanje neprijetne, bi bilo morda bolje, da namene opustimo, pa kakršnekoli že imamo.

NOSILA:
Če v sanjah koga odnesejo na nosilih, morda tudi v resnici znana oseba išče našo pomoč. Ko pa smo sami nebogljeni, to isto pričakujemo od nekoga v svoji bližini.

NOSOROG:
Značajske lastnosti nosoroga lahko označujejo naše lastnosti, ki jih pravilno usmerjamo ali pa opozarjajo na prikrito kruto naravo, s katero negativno vplivamo na svoj uspeh. 

NOŽ:
Ko imamo v sanjah opravka z nožem, zlahka ugotovimo s čim se preostro spopadamo ali kaj bi morali odstraniti iz svojega življenja, da bi lažje živeli.

O


OBJEM:
Tako kot se v objemu počutimo, takšne vzpodbude, tolažbe ali varnosti bomo tudi v resnici deležni.

OBLAČILA:

Takšna kot so oblačila v sanjah, takšna je naša resnična ali le navidezna zunanja podoba. Pod  skromnimi, zanemarjenimi ali tesnimi oblačili se lahko skriva naša ujetost in skrb za prihodnost ali pa le kompleks manjvrednosti, ker hočemo več, kot v resnici potrebujemo.

OBLAK:
Čeprav nas trenutno tarejo skrbi in težave, ki jih v sanjah potrjujejo celo oblaki, ni nujno, da se jih ne bomo rešili. Le temni in težki oblaki opozarjajo na nove težave ali celo zahrbtne udarce.

OBLEKA:
Obleka v sanjah simbolično predstavlja naš status in kaže na odnos do okolja. Njena vrednost, barva in okolje, v katerem se z njo znajdemo, opisujejo našo resnično osebnost ali pa opozarjajo, da se le pretvarjamo in pred drugimi izdajamo za nekaj, kar nismo.

OBRAZ:

Ko se v sanjah zazremo v svoj obraz, postane odgovor na vprašanje kako vidimo sebe v resnici, nepomemben.  Sanje ne lažejo, pred nami je »jaz« brez krinke in brez olepšav. Soočenje z drugim obrazom razkriva podobne lastnosti, zato si ga dobro oglejmo, da nas prijatelj ali sovražnik ne preseneti.

OČALA:

Z očali lahko jasneje vidimo, s tem pa nam sanje omogočajo, da se pravočasno izognemo preteči nevarnosti.

OČE:

V prijetnih sanjah je oče vodnik, ki nas s svojimi lastnostmi vodi skozi odnose, vzpodbuja in svetuje. Kadar pa se v sanjah pojavi kot avtoriteta, je smiselno globlje poseči v plati svoje osebnosti in jih raziskati.

OČI:

Oči so ogledalo naše duše, tako v resnici kot tudi v sanjskem jeziku, zato se nam z jasnim pogledom ni bati za svojo prihodnost. Ko pa je naše gledanje zamegljeno, življenje polno predsodkov in položaj nejasen,  lahko tudi oči v sanjah ležijo drugače, kot bi morale. Neprijetni občutki, ko nas v sanjah kdo opazuje, povedo več, kot si mislimo. Morda nas tudi v resnici kdo opazuje ali pa nas sanje  opozarjajo, da smo se od sebe ali nekega dogajanja preveč oddaljili.

OGLEDALO:
Od tega, kaj ali koga vidimo v sanjskem ogledalu je odvisno, kakšno bo naše spoznanje v prihodnosti ali kot kakšna se bo izkazala dejanska resnica, ki je danes še edina in prava. Lahko gre za osebo, ki nam bo že v kratkem pokazala pravi obraz ali pa podzavest  opozarja na ideje, ki se bodo že v kratkem sesule kot hiša iz kart.

OGRAJA:
Ko se v sanjah pred nami pojavi ograja, nas ta lahko varuje pred »zunanjim svetom« ali nasprotno, opozarja, da smo se pred njim pretirano zaprli.

OGRLICA:
Ogrlica v sanjah ima erotični pomen, zato s svojo popolno obliko in dragocenostjo predstavlja čustvene vezi. Ali nas te vezi utesnjujejo ali osvobajajo, je odvisno od celotne sanjske vsebine in ostalih sanjskih simbolov.

OKNO:
Okno predstavlja naše poglede na svet. Odprto dopušča jasen pogled v svojo prihodnost, zaprto pa kaže na neplodna prizadevanja in neuresničene želje.

OKOSTJE:
Čeprav okostje mrtvega človeka vzbuja strah in grozen občutek, da nam preti nekaj neprijetnega, ni nujno, da je tako. Lahko smo se le lotili nekega problema, ki ga nameravamo obdelati do »kosti«.

OLIVA:
Ker imajo olive v sanjah erotični pomen, sanje izražajo odnose in pričakovanja na tem področju. Drevo tega sadeža je simbol duhovne moči, notranjega miru, sprave in nagrade.

OMARA:
Omara predstavlja prostor, kamor bi radi simbolično »zaprli« svoja čustva. Od sanjskega dogajanja je odvisno ali si bomo zagotovili varnost in psihično stabilnost.

OMEDLEVICA:
Tako kot v resničnem življenju nimamo vpliva na svoje telo, ko omedlimo, tudi v sanjah nimamo vpogleda v bistvo problema.

OPEKLINA:
Ni vseeno kje se opečemo, v vsakem primeru pa sanje pomenijo duševne bolečine. Če se jih bomo rešili, pove celotna sanjska vsebina.

OPERACIJA:

Ko zdravnik zareže v naše telo, skuša iz njega odstraniti nekaj, kar nas boli.

OPICA:
Opica je lahko prijetno razigrana, lahko pa predstavlja pretečo nevarnost, pred katero je treba bežati. S svojimi lastnostmi namiguje kako spretno krmarimo skozi življenje.

OREL:
Ker orel predstavlja zanosne in velike zamisli, je morda pred nami ugodno obdobje, ki ga je vredno izkoristiti.

ORHIDEJA:
Orhideja je cvet, ki v sanjah prebuja erotična poželenja.

OSEL:
Osel simbolično prenaša naša fizična ali duševna bremena, ki se jih v budnem življenju ne znamo znebiti.

OTOK:
Ko se v sanjah znajdemo na otoku, ta lahko predstavlja varno pribežališče, kjer si bomo nabrali novih moči. Če ga ne moremo doseči, nam ostaja le  hrepenenje in se ne bomo znebili obveznosti, ki nam grenijo vsakdanje življenje.

OTROK:
Otroci v prijetnih sanjah pomenijo obnovljene moči in nakazujejo možnosti za notranji razvoj. Kadar pa so sanje neprijetne, smo polni notranjih konfliktov, zaradi katerih bi morda morali že začeto opustiti in začeti znova.

OVCA:
Ovca s svojo vodljivo naravo namiguje, da se tudi sami v življenju preveč pustimo voditi drugim, s tem pa žrtvujemo sebe in svojo svobodo. Če je to le znak potrpežljivosti, sanje vzpostavljajo zgolj ravnotežje, ker je sama situacija le prehodnega značaja.

OVEN:
Oven predstavlja trmoglavega in od lastne moči zaslepljenega človeka, ki si na silo zagotavlja naklonjenost ljudi okoli sebe. Neprijetna izkušnja z njim lahko kaže česa se bojimo.

OVINEK:
Ovinkasta cesta ponazarja zapletene življenjske situacije, ki pa ne pomenijo nujno brezizhodnega položaja. Le do cilja se težje in kasneje pride.

OVIRE:
Ko se v sanjah zaletimo v oviro, ta predstavlja dejansko oviro, na katero smo tudi v življenju naleteli. Če jo v sanjah premagamo, bomo tudi težave premagali.

P


PADALO:
Če s padalom varno pristanemo, bomo tudi v resnici že kmalu čutili olajšanje. Posebej pa bodimo pozorni, če imamo med letenjem težave ali celo padamo, ne da bi se padalo odprlo. V tem primeru nas bo vznesenost kmalu minila, pristanek pa bo tudi v resnici veliko bolj trd, kot smo pričakovali.

PADANJE:

»Kdor visoko leta, lahko nizko pade«, padec pa je zato toliko bolj boleč. Ko zgubimo stik z resničnostjo, je padanje v sanjah le potrdilo kako smo neodgovorno ravnali.

PADEC:
Če v sanjah pademo, smo verjetno tudi v resnici »padli«. Morda gre za nestabilnost nekega odnosa ali finančnega statusa, za strah pred izgubo lastnega ugleda ali položaja.

PAPIGA:
Papiga s svojo naravo kaže na nekoga, ki na splošno ne vzbuja kakšne posebne pozornosti, lahko pa nam v ključnih situacijah s svojim govorjenjem povzroči veliko škode.


PAS:

Ker je pas povezan z oblačilom, sanje kažejo na sigurnost, s katero obvladujemo svoje življenje. Če ta vez popusti,  smo se preveč lahkomiselno lotili svojih skrbi.

PES:
Pes ima v sanjah različno vlogo, zato je od sanjske situacije odvisno kako nanj gledamo. Lahko ga vidimo kot svojega zvestega prijatelja, ki nas spremlja v dobrem in slabem ali pa nas s svojo nepokornostjo opozarja na neuravnoteženo naravo. S svojim laježem ali renčanjem vzbuja pozornost, da bi končno spregledali katere svoje lastnosti zanemarjamo ali uvideli zakaj smo prizadeti.

PEST:

Dvignjena pest v sanjah je opozorilnega pomena, pa naj pest samo vidimo ali pa sanjskim okoliščinam sledi še udarec.

PIJAČA:

Pijača simbolizira duhovno »hrano«, zato je vse kar v sanjah popijemo povezano z dogodki, ki jih trenutno doživljamo.

PIKNIK:
Ko si zaželimo preprostejšega življenja, je lahko piknik v sanjah le podzavestna vzpostavitev ravnotežja, ki nas navidezno reši iz utesnjenosti.

PLAŠČ:
S takšnimi občutki, kot se s plaščem sprehodimo skozi sanje,  takšne tudi v resnici nosimo v sebi. S plaščem se lahko grejemo in izražamo spoštovanje do sebe in do drugih ljudi, lahko pa z njim tudi nekaj prikrijemo in koga prevaramo.

PLAVANJE:

Ko nas preplavijo prijetni občutki, pomeni plavanje s tokom v čustvenih vodah pravi užitek v vsem, kar nam nudi življenje. Z nemirom v sebi in čustveno razdvojeni pa vedno težje obdržimo glavo na površju. Še težje nam je, če nas voda neusmiljeno vleče navzdol. Od težav je odvisno kaj bomo našli na dnu in od naših sposobnosti je odvisno ali bomo probleme rešili in se vrnili na površje.

PLAZ:
V prijetnih sanjah ustvarjalne sile, v neprijetnih sanjah pa eksplozija negativnih čustev sproži plaz, ki ga ne more nihče več ustaviti. Kako se bomo spopadli s posledicami, pove celotna sanjska vsebina.

PLEZANJE:

Plezanje lahko govori o dejanskem napredku ali predstavlja le željo, da bi uresničili svoje cilje. Ne glede na to, po kakšnem terenu plezamo, v vsakem primeru se bo potrebno potruditi in vložiti nekaj svoje energije.

PODGANA:
Podgana s svojimi značajskimi lastnosti namiguje na človeka, ki nič kaj prefinjeno in precej zahrbtno kopiči svoje bogastvo. Glede na občutke, ki nam jih tudi v resnici ta žival vzbuja, lahko presodimo kakšen odnos imamo do takšnega ravnanja.

PODMORNICA:
Na podmornici se lahko znajdemo, ko raziskujemo globine svoje osebnosti. Vendar bodimo pozorni, tudi v duhovnem razvoju ni smiselno pretiravati.

PODSTREŠJE:
Na podstrešju se skriva del naše osebnosti, ki jo v celoti simbolično predstavlja hiša in njeni prostori. Naj bo podstrešje urejeno ali neurejeno, vedno izraža naša razpoloženja in duševna stanja.

POGREB:
Ko stojimo pred novim začetkom in se žalostno oziramo nazaj v preteklost, pomeni pogreb simbolično sporočilo. Če ne bomo pokopali tistega, kar v življenju več ne potrebujemo, bomo težko spet sproščeno zaživeli.

POHIŠTVO:

Pohištvo v določenem prostoru simbolično predstavlja naše karakterne lastnosti, mišljenje in čustva.

POLETJE:
Poletje v naše sanje vnaša radost in srečo, s tem pa obogatitev duhovnega življenja in izpolnjene želje. Povsem nekaj drugega pa je, če se poletje v sanjah pojavi v drugem letnem času.

POLICAJ:

Policaj v sanjah predstavlja avtoritativno osebo iz našega življenja, ki nam je pripravljena pomagati ali pa nas opozarja na morebitne napake.

POLJUB:
Ker je poljub znak vdanosti in ljubezni, ni vseeno s kom se v sanjah poljubimo. Če do osebe gojimo pozitivna čustva, je ta ista oseba tudi v resnici »zanesljiva« in nam ne predstavlja nobene nevarnosti.

POMLAD:
Pomlad pomeni novi začetek in prenovljene življenjske sile, s tem pa novo življenje.

POPLAVA:

Poplava pomeni nevarnost, da nas preplavijo lastna čustva. Napačne odločitve, ohlajeni odnosi ali težave, ki jih ne znamo premagati, ogrožajo naše življenje ali razmerje. Vendar ni vsaka poplava  uničujoča, saj se morda lahko še pravočasno umaknemo pred njenim razdejanjem in se pripravimo na novo življenje.

POROD:

Tako kot porod poteka, tako se tudi sami trenutno počutimo. Morda z otrokom v naročju pogumno stopimo novim začetkom nasproti ali pa je v naši notranjosti preveč zadržkov, zaradi katerih toliko bolj s strahom pričakujemo nastale spremembe.

POROKA:
V prehodnem obdobju sanjska poroka pomeni vzpodbudo, nasprotno pa je, če se na njej kaj zaplete ali poročni obred nekaj prepreči.

POSTELJA:
Postelja v sanjah pomeni zatočišče, ko potrebujemo mir, varnost ali zaščito. Udobnost ležišča pove kako mirno lahko spimo  zaradi problemov, ki nas tarejo.

POT:

Ko se v sanjah naenkrat pred nami pojavi pot, ta morda opozarja, da se skrbi še dolgo ne bomo rešili. Še huje pa je, če pot po kateri hodimo, nenadoma pred nami izgine. Morda smo celo preveč zaslepljeni, da ne vidimo več jasne smeri pred seboj.

POTAPLANJE:

Ko se zavestno odločimo, da bomo raziskali vzrok za težave, je potapljanje najboljši način, da prepoznamo globine nezavednih voda. V umazani vodi bomo iskali le izgovore in prenašali krivdo na druge, v čisti pa že lahko pričakujemo preobrat na bolje.

POTOK:

Potok s svojim prekipevajočim značajem predstavlja podobne  izkušnje, kot reka, le spremembe v življenju so manjše ali se nam zdijo manj opazne.

POTOVANJE:

Potovanje v sanjah predstavlja nove ideje, nove izzive in nove načrte, lahko pa je povsem duhovne narave in teži k iskanju resnice, miru ali notranji uresničitvi. Ali o njih samo razmišljamo ali pa se jih bomo dejansko lotili, kaže celotna sanjska vsebina. Prijetno potovanje napoveduje veselje in zadovoljstvo, če pa na potovanju naletimo na težave, gre tudi v resnici za ovire, na katere se nismo pripravili. Pomembno je tudi vozilo, s katerim potujemo, saj nas prav to lahko opozarja na morebitne zaplete.

POTRES:
Potres lahko sprošča zadržane ali pa potlačene sile. Iz celotne sanjske vsebine je mogoče razbrati ali so sanje pomirjujoče ali pa nas hočejo opozoriti na nepredvidljive posledice.

POVOJ:
S povojem skušamo zavarovati svoje rane. Če ravnamo prav, pokažejo ostali sanjski simboli.

PRAG:
Prag v sanjah pomeni simbolični prehod med zunanjim in »notranjim« svetom. Način kako ga prestopimo, koga na pragu sprejmemo ali z njega preženemo, kaže na to, kako sprejemamo in zanikamo sebe ali druge ljudi.

PRALNICA:
Ker v pralnici peremo umazano perilo, skušamo tudi v resnici iz svoje podzavesti odstraniti vse, kar nas bremeni in poskrbeti za čiste medsebojne odnose.

PRAZNOVANJE:

Od samega vzroka za praznovanje in naših občutkov na tovrstni zabavi je odvisno kakšno je naše resnično razpoloženje. Sanje nam dajejo priznanje za dejanske dosežke ali pa opozarjajo, da se prehitro veselimo.

PREDOR:
Predor je pogosti seksualni simbol, ki razkriva veliko več, kot le željo po spolnem odnosu. Lahko, da smo se prav v tej sanjski situaciji soočili z življenjsko prelomnico, ki nam ne da spati.

PREDPASNIK:
Predpasnik v sanjah predstavlja zaščito pred nesrečo, ki nam preti v medsebojnih odnosih ali na delovnem mestu.

PREPAD:
Prepad predstavlja pretečo nevarnost. Ali se ji bomo izognili in se rešili iz zapletene situacije je odvisno od ostalih sanjskih simbolov.

PRETEKLOST:
Vračanje v preteklost nosi v sebi mogočno sanjsko simboliko, saj odgovarja na mnoga nerešena vprašanja. Prijetne izkušnje iz preteklosti je vredno uporabiti, neprijetne pa čimprej razrešiti.

PROSTOR:
Tako kot se v določenem prostoru počutimo, takšne so naše zavedne ali nezavedne psihične in fizične možnosti. Njegova velikost, oblika ali omejenost simbolično izražajo nove izkušnje in priložnosti ali opozarjajo na ujetost v ponavljajoče situacije.

PRSI:
Razgaljene ženske prsi lahko predstavljajo spomin na prijetno udobje in varno zavetje matere, zato se ob neprijetnih sanjskih občutkih vprašajmo ali si ne želimo prav tega. 

PRSTAN:
Ker je prstan zaključen krog, v sanjah pomeni uresničitev. Ali smo pred nekim zaključkom ali pa bomo zanj interes izgubili, je odvisno od celotne sanjske vsebine.

PRSTI:
Ker so prsti del roke, je toliko bolj pomembno kaj v sanjah z njimi počnemo. Morda bi si radi pridobili nekaj, kar nam je nedosegljivo in nas sanje opozarjajo, da se z nepremišljenostjo lahko tudi opečemo.

PRTLJAGA:
Ko se opravljamo na potovanje, prtljaga predstavlja  naše sposobnosti, vztrajnost, znanja, navezanosti… ali opozarja na vse morebitne ovire, s katerimi bomo otovorjeni nadaljevali pot do novih spoznanj. Težave s prtljago povedo česa bi se že pred potovanjem morali znebiti, da bi bolj samozavestno vstopili v novo obdobje. Posebej bodimo pozorni, če vlačimo s seboj več prtljage, kot bi jo v resnici potrebovali.

PTICA:
Dokler ptica v naših sanjah svobodno prhuta s svojimi krili in veselo žvrgoli, simbolizira našo neobremenjeno dušo in predstavlja ustvarjalne zamisli, ki jih vnašamo v svoje življenje. Če pa se znajde v težavah ali je ujeta, nas opozarja, da nam zmanjkuje navdiha ali podzavest izraža nesrečno počutje, ko smo ujeti v neko razmerje.

R

RAKETA:
Raketa vzpodbuja k večjim ambicijam, ki v prijetnih sanjah lahko že nakazuje napredek. Če pa bi se le radi izognili odgovornostim ali zbežali od vsakodnevnih problemov, sanjsko potovanje predstavlja le navidezni beg pred resničnostjo.

RANA:
Ni vseeno ali se poškodujemo sami ali nam rano zada nekdo drug. V vsakem primeru pa gre za notranjo stisko in »klic na pomoč«.

RAZGLED:
Kako objektivno gledamo na svoje življenje kaže razgled na pokrajino, ki se jasno ali zabrisano razprostira  pred nami.

RAZVALINE:
Ko začutimo zaskrbljenost in se razblinijo upanja, se vrinejo v sanje razvaline ali porušene stavbe. Tudi če smo preživeli hude čase, ni prepozno, da odstranimo duševne odpadke  in začnemo na novo.

REKA:
Reka s svojim pretokom in gibanjem ni nikoli enaka, zato v sanjah predstavlja ritem življenja in njegovo večno obnavljanje. Visoka, mirna in čista obeta prijetne spremembe. Ko pa se njen nivo zviša in voda dere čez skale ali poplavlja obale, se podzavestno že zavedamo čustvene stiske in dvomimo v svoje ravnanje.  Če naše potrebe niso skladne z željami, je temu primerno tudi napredovanje na vseh področjih, prehod čez reko življenja pa poln ovir in nepredvidljivih težav.

RENTGEN:
Rentgenska slika lahko pokaže vse naše napake,  ki jih nočemo videti, pa tudi tiste, ki jih pred drugimi zavijamo v skrivnost.

RIBA:
Riba je povezana z vodo, ki odkriva najgloblje kotičke našega čustvenega življenja. V prijetnih sanjah ta vodna žival predstavlja notranje ravnovesje, napoveduje srečo v ljubezni in v vsem, česar se bomo v bližnji prihodnosti lotili. Ko pa čutimo v sebi nemir in potlačenost, ta ista žival potrjuje, da ne ravnamo v skladu s tistim, kar si želimo.

ROJSTVO:
Rojstvo otroka lahko predstavlja začetek ali konec nekega življenjskega obdobja.

ROKA:
Od tega, kaj v sanjah z rokami počnemo, lahko presodimo kako varna je naša sedanjost in kaj lahko od načrtov pričakujemo tudi v prihodnje.  Če imamo dovolj svobode za delovanje, bodo roke lepe, čiste in močne, če pa je ogroženo naše življenje ali imetje, bomo tudi z rokami v sanjah imeli težave.

ROKAVICA:
Rokavice simbolizirajo vdanost, spoštovanje in zvestobo, s tem pa glede na celotno sanjsko vsebino predstavljajo, kako iskreni ali neiskreni so naši medsebojni odnosi.

S

SAMOSTAN:
Ko v resničnem življenju iščemo notranji mir in varnost, nam življenje v samostanu ponuja sproščenost, s pomočjo katere se bomo lažje zazrli »vase«, se vprašali kaj potrebujemo in zatrli tisto, kar nas morda v življenju preveč omejuje.

SEDEŽ:
Sedež v sanjah pomeni mesto avtoritete.

SESTRA:
Sestra se v sanjah lahko pojavi kot prijateljica, ki nam ponuja pomoč. Če smo sami krivi za nastale nesporazume, neprijetna situacija opozarja, da se trenutni položaj lahko še poslabša.

SITO:
Ko s sitom ločujemo koristno od nekoristnega, sanje ponazarjajo proces odločitev in prerojenega pogleda na življenje. Od nas je odvisno kaj bomo zadržali in kaj bomo zavrgli, da bomo uresničili nove ideje in izpolnili svoje želje.

SKODELICA:
Skodelica je ženski seksualni simbol, ki namiguje na življenjske priložnosti. Od njene vsebine je odvisno kako jih bomo izkoristili in kako bomo dosegli svoje zadovoljstvo

SLAČENJE:
Ko se v sanjah slačimo, moramo biti pozorni na to, kakšna so ta oblačila in v kakšnem stanju so.  Tudi če se jih moramo znebiti in ničesar ne skrivamo, se z razgaljenjem lahko preveč izpostavimo.

SLADKOR:
Sladkor predstavlja življenjske sile. Če jih imamo na zalogi, si z njimi lahko preprosto izboljšamo svoje življenje.

SLEPOTA:
Ko v sanjah oslepimo, si morda v resnici preveč zatiskamo oči pred tistim, kar nočemo videti. Če pa sanjska vsebina opozarja na nekoga, ki preveč posega v naše življenje, preverimo kakšne namene imajo ljudje v naši bližini.

SLIVA:
Slive s svojim erotičnim prizvokom  v sanjah govorijo o zadovoljstvu in ugodju, od zrelosti in izgleda tega sadeža pa je odvisno, koliko ga v resnici uresničujemo.

SLON:
Glede na ugoden ali neugoden razplet ob srečanju s slonom lahko sklepamo kako uspešne so naše pobude ali kako ugoden je čas za spremembe v novem razmerju na osebnem ali poslovnem področju.

SLOVO:
Ko se v sanjah poslavljamo, se morda tudi v resnici poslavljamo od svojih problemov ali od svojih lastnosti, ki jih zaradi drugih sprememb več ne »potrebujemo«. Tako kot lahko določene sanje pomenijo zaključek nekega neprijetnega življenjskega obdobja, tako lahko druge opozarjajo, da odhajamo iz prijetnega življenjskega obdobja. Iz tega, kako se ob slovesu počutimo in od koga se poslavljamo, bomo razbrali, na katere vidike v življenju se sanje nanašajo in kako bodo spremembe na nas učinkovale. 

SMRT:
Ko v naši notranjosti neko čustvo dokončno odmre, smrt v sanjah predstavlja konec notranje stiske. Pred nami je novo rojstvo in nov proces, v katerem se bomo lahko pripravili na obdobje dozorevanja, če si bomo le dovolili.

SNEG:
Belina snega nas s svojo  nedotaknjenostjo in čistostjo lahko odmakne od vsakodnevnih problemov, povsem drugače pa je,  kadar nam zasnežena pokrajina prikrije nevšečnosti, ohlajena čustva in prazne obljube.

SOBA:
Soba je le eden izmed notranjih prostorov, ki oblikujejo našo osebnost. Njena oblika, velikost, oprema in izgled predstavljajo naše kvalitete ali trenutno počutje.

SOL:
Sol je simbol očiščenja, ki nas v sanjah lahko dvigne na višjo raven razumevanja. Od same sanjske vsebine je odvisno ali bomo neko situacijo izboljšali ali pa še bolj razdražili že tako ali tako preveč skelečo rano.

SONCE:
Sonce je vir energije, ki nam daje svetlobo in toploto, s tem pa vnaša v naše življenje uresničena pričakovanja in plodno obdobje. Neprijetno pa je, če nas škodljivo opoldansko sonce opeče ali v neprijetnih sanjah opozarja na upad življenjskih moči.

SOSED:
Sosed v sanjah predstavlja situacije, s katerimi se trenutno v življenju ukvarjamo. Glede na njegovo obnašanje lahko presodimo na kaj moramo biti pozorni, da se ne bomo izpostavili nepotrebnim zapletom.

SOVA:
Sova je jasnovidka, ki nam v sanjah pomaga odkriti skrivnost ali poiskati rešitev za nastali položaj.

SPALNICA:
Spalnica predstavlja mesto počitka, varnosti in užitka, smrti in rojstva.

SPANJE:
Tudi v sanjah lahko »zaspimo«, ko smo potrebni počitka in notranjega miru. Vendar, dalj časa ko spimo, večja nevarnost obstaja, da bomo zamudili kakšno pomembno priložnost.

SPODNJE PERILO:
Kako sanje posegajo v našo intimnost, je odvisno od tega, v kakšni situaciji se v spodnjem perilu znajdemo in koliko je skladno s tistim, ki ga tudi v resnici nosimo.

SPOLNOST:
Prijetni spolni odnos s človekom, ki nam je čustveno blizu v sanjah le dodatno potrjuje, da smo notranje uglašeni. Zato bomo tudi z drugimi ljudmi lažje združili morebitna nasprotja.

SPLOVILA:
Čeprav so spolovila seksualnega pomena, predstavljajo tudi našo vitalnost. Ob neprijetnih občutkih ob pogledu nanje nas sanje opozarjajo na notranje zavore.

SRAJCA:
Srajca s svojo kvaliteto in eleganco predstavlja človeka, ki jo ima oblečeno. Lahko nam predstavlja zaščito ali pa se z njo osramotimo pred javnostjo.

SRCE:
Ker je srce sedež čustvenega življenja, lahko sanje pomenijo prijetne odnose s partnerjem in predstavljajo čustveno varnost.  Kadar pa se neprijetno počutimo, ko poslušamo svoj utrip ali če nas zbada pri srcu, nas sanje pred nečim svarijo. Lahko, da bi se morali tudi v resnici oglasiti pri svojem zdravniku.

SREBRO:
Srebro predstavlja pozitivne človeške lastnosti in poštene namene. Ko pa opozarja na pokvarjen in nestanoviten značaj, se posebej poglobimo vase ali še enkrat pozorno ocenimo svoje »prijatelje«.

SRNA:
Srna predstavlja žensko naravo v vsej njeni nežni in krotki obliki. Glede na sanjsko situacijo lahko presodimo ali kdo skuša izničiti naše duhovne ideale.

STAROST:
Stari ljudje simbolizirajo modrost, s pomočjo katere so se prebili skozi življenje. Istočasno lahko pomenijo tudi opozorilo, da čas vse prehitro beži, zato ga moramo premišljeno izkoristiti.

STOL:
Udobnost, oblika in mesto stola kažejo kako udobno nam je v življenju in kako se počutimo ob svojem partnerju.

STOLP:
Stolp je falični simbol, ki glede na svojo trdnost predstavlja samozavest in moč ali nasprotno, strah pred njeno izgubo. Večjo oporo, kot nam v sanjah ponuja, lažje bomo kljubovali nastalim težavam.

STOPALO:
Stopalo je seksualni simbol, ki razkriva skrivnosti. Ko govori o našem odnosu do življenja, nas lahko celo opozarja, da živimo na preveliki »nogi«.


STOPNICE:
Kako na določenem področju napredujemo ali nazadujemo, kaže vzpenjanje ali sestopanje po stopnicah, ki v sanjah povezujejo različna »nadstropja« naše osebnosti. V sanjah gre za vzpone in padce, gre za duhovno napredovanje ali zanemarjanje samega sebe.

STREHA:
Streha predstavlja naše razumsko ravnanje.


STRELA:
Strela pomeni izbruh energije, ki se lahko uresniči v plodni zamisli ali pa uniči še tisto zadnje upanje, ki smo ga v sebi gojili.

STRUP:
Ko se v sanjah soočimo s strupom, nas tudi v resničnem življenju nekaj dejansko zastruplja. To smo lahko mi sami ali nekdo drug.

SVEČA:
Sveča je falični simbol, ki na čustvenem področju simbolizira plamen strasti. Kadar gori, lahko pomeni vir novih idej in navdiha, če pa sama od sebe ugasne, je morda še tisto edino, kar smo si želeli, za vedno izgubljeno.

SVETILNIK:
Ko se znajdemo v stiski, nam signal na svetilniku pošilja sporočilo. Vodi nas skozi razburkane občutke, ki se jih mogoče niti ne zavedamo, a bi se jim morali nujno izogniti. 

SVETLOBA:
Ko se v sanjah pojavi pred nami svetloba, ta pomeni optimizem in pravo usmeritev, razsvetljenje pa prinaša vir, iz katerega svetloba izhaja.

SVILA:
S svojo mehkobo svila predstavlja nežna čustva, ki jih nekdo goji do nas ali mi do njega. Ali imamo ob sebi zanesljivega partnerja, kako se lahko nanj in nase zanesemo, kaže celotna sanjska vsebina.

 


ŠAMPANJEC:
Šampanjec predstavlja ustvarjalno energijo. Sanje namigujejo, da potrebujemo več sprostitve ali pa opozarjajo, da si v življenju že tako privoščimo preveč zabave.

ŠIVILJA:
Šivilja v sanjah predstavlja situacijo, v kateri smo se znašli in s svojo spretnostjo ali nespretnostjo kaže, kako bodo načrtovane spremembe vplivale na naše življenje.

ŠKORNJI:
Škornji nam lahko omogočajo varnejšo hojo ali pa predstavljajo zaščito, ko je treba trdno stopiti čez nevaren in spolzki sanjski teren. Če imamo ob sebi avtoritativno osebo, bi se takšnega »škornja« morali čimprej znebiti.

ŠKORPIJON:
Škorpijon v sanjah simbolično opozarja na previdnost pred tekmecem, ki ga trenutno še ne poznamo, a se podzavestno zavedamo njegove prisotnosti.

ŠTORKLJA:
Štorklja ponazarja visokoleteče načrte, ki jih imamo v zvezi s svojo družino. Če jo vidimo v neprimernem letnem času, sanje opozarjajo na previdnost pri načrtovanju.

T


TANČICA:
S tančico lahko prikrijemo svojo osebnost. Ali smo se s tem  »zavarovali« pred drugimi ali le svojemu ostremu očesu zastrli pogled v svojo duševnost, pojasnjuje celotna sanjska vsebina.

TEHTNICA:
Tehtnica simbolično predstavlja nasprotja, zato tehtanje v sanjah namiguje na odločitve in dejansko tehtanje med danimi možnostmi.

TEMA:
Ko smo čisto na dnu, je lahko tema v sanjah vzpodbudnega pomena, saj tako kot za vsakim dežjem posije sonce, se tudi po vsaki noči rodi novo jutro. Če pa smo zaradi vseh neprijetnosti postali kar preveč malodušni, sanje lahko pomenijo tudi opozorilo, da se sami iz težav ne bomo izkopali in potrebujemo dober nasvet.

TEŽAVE:
Ko se v sanjah spopadamo s težavami, tudi v resnici ni veliko drugače. Sanje predstavljajo določene dejavnike, da bi lažje spregledali svoje probleme.

TORTA:
Torta v sanjah namiguje na veselje. Katerega področja se bo dotaknilo in s čim so povezani prijetni trenutki, razkriva celotno sanjsko vzdušje.

TOVARNA:
Prijetne sanje in lahkotno delo v tovarni razkriva naše dejavno življenje, ki obeta dobre rezultate. Če pa se na delovnem mestu počutimo ogroženi ali preveč obremenjeni,  so temu primerni tudi rezultati v »sanjski« tovarni. Morda se ob vsakdanjem pehanju sploh ne zavedamo stiske, ki bi se je morali rešiti.

TOVORNJAK:
Bolj ko sanjski tovornjak naložen, več bremen smo tudi v resnici naložili na svoja ramena.

TRAVA:
S svojo zeleno barvo trava obeta osvežujoče energije in ugoden čas. Od celotne sanjske vsebine, skladne ali neskladne pokrajine je odvisno ali se lahko prihajajočega časa veselimo.

TUJINA:
Ko se v sanjah znajdemo v tuji deželi, spregovorijo občutki, ki nas ob tem prevzemajo. Precej so podobni tistim, s katerimi se soočamo tudi v življenju in v medsebojnih odnosih.

U


UMIVANJE:
Ko bi se radi znebili starih razvad ali se rešili nečesa, kar je odveč, je podzavest tista, ki nam pomaga očistiti vest. S čisto vodo se očistimo grehov, z umazano pa slepimo le samega sebe.

UNIFORMA:
Človek v uniformi predstavlja lastnosti, ki jih moramo spoštovati in poudarja načela človeka, ki jo nosi. V sanjah lahko pomeni prijatelja, na katerega se lahko vedno zanesemo ali pa opozarja na pretiranost, ki se je ne znamo znebiti.

URA:
Kaj se v našem življenju dogaja, kaj lahko pričakujemo od časa, ki je pred nami ali pa nam ta kar prepogosto »uhaja skozi prste«, kaže ura, ki čas ponazarja. Morda je napočil pomemben in zadnji trenutek, ko moramo svojo usodo vzeti v roke in nekaj spremeniti.

URAD:
Ko se napotimo na kakšen urad ali se srečamo z uradno osebo, se sanje nanašajo na našo osebnost in opisujejo kako se znajdemo v svojem življenju.

URIN:
Urin predstavlja notranjo napetost, ki se je bomo težko znebili, če imamo v sanjah pri izločanju težave ali ne najdemo prostora, kjer bi to v miru opravili.

USNJE:
Z usnjenimi oblačili odebelimo svojo »kožo«, da se lažje spopademo z zapletenimi zadevami.

USTA:
Čeprav imajo ustnice seksualni pomen, se z usti tudi sporazumevamo in hranimo. Zato v neprijetnih sanjah bodimo posebej pozorni na njihovo obliko ali okus, ki ga čutimo v ustih.

UŠ:
Če se uši v sanjah ne moremo znebiti, se tudi tistega, kar nam otežuje življenje, ne bomo znali rešiti. Sanje v tem primeru pomenijo dolgotrajni notranji nemir, nezaupanje in življenje brez pravega cilja.

UŠESA:
Ker z ušesi poslušamo, se glede na samo sanjsko vsebino lahko nadejamo prijetne ali neprijetne novice. Če dobro slišimo, bi morda tudi v resnici radi slišali nekaj, kar drugi o nas govorijo. Morda pa samo ne dovolimo, da bi kdo vplival na nas in na naše življenje, pa nočemo slišati  tistega, ki nas kliče ali kar naenkrat postanemo gluhi.

UTOPITEV:
Ko se utapljamo v lastnih problemih, imamo občutek, da nas je sreča zapustila. Pripravimo se, ne ponavljajmo lastnih napak in se ne upirajmo čustvom, da ne bomo resnično za vedno nekaj ali nekoga izgubili.

V


VEČER:
Dogajanje v večernem času lahko kaže na pojemanje življenjske energije, ko nam po napornih življenjskih situacijah pripada počitek.  Morda pa gre za neke nejasne situacije, ki bi jih morali končati in začeti na novo.

VESLO:
Naporno veslanje v čolnu lahko predstavlja našo delovno naravnost, za katero pa ni nujno, da je tudi plačana po rezultatu.

VESOLJE:
Če se v sanjah znajdemo sredi vesolja, morda bežimo iz utesnjenega položaja ali pa v resnici potrebujemo zase le nekaj več prostora.

VETER:
Veter in njegova prijetna sapica lahko prinaša v naše življenje svežino, s katero napoveduje nove priložnosti in obeta dobre možnosti pri načrtih. Močan in hladen veter pomeni vse kaj drugega, saj nas lahko hitro spodnese, ko se že tako ali tako počutimo povsem nestabilni.

VILICE:
Nabadanje hrane z vilicami lahko namiguje na prikrito agresivnost, za katero ni nujno, da prinaša kaj slabega. Lahko gre za nova zanimanja, ki se jih bomo energično lotili.

VINO:
Ker vino simbolizira duhovno življenje, sanje govorijo o novih izkušnjah ali pa opozarjajo na nezrelo obnašanje.

VLAK:
Če se z vlakom odpravimo na potovanje, nas morda tudi v resnici vleče neka notranja energija v nove izzive. Neprijetne situacije lahko kažejo nasprotno in kljub temu, da si prizadevamo priti do določene točke, nas usoda potegne v drugo smer in po svoje.

VODA:
Voda je vir življenja, ki je v sanjah povezana z nezavednim ozadjem. Predstavlja naša čustva, kaže kakšno je naše duhovno življenje in izraža psihično stanje. Bolj, ko je globoka in čista, bolj so globoka in iskrena naša čustva, manj, ko je naravno omejena, večja je naša ustvarjalna energija. Ko raziskujemo svet svoje domišljije, se potapljamo v njene globine ali zaplavamo v njene oblike, ko se izmikamo odgovornostim ali se hočemo oprati krivde, pa se vračamo k njenemu osnovnemu namenu, napojimo z njeno svežino ali umijemo svoje telo.

VOL:
Vol je simbol moči, ki v sanjah nakazuje uspeh ali  namiguje na strah pred izgubo moči. Glede na njegovo obnašanje lahko presodimo kakšne so naše razmere in uvidimo, če nam preti kakšna nevarnost.

VOZ:
Ne samo voz, tudi žival, ki ga vleče je pomembna, ko skušamo razbrati kako uspešne bodo v prihodnosti naše pobude.

VRANA:
Vrana je v sanjah neugodnega pomena, saj opozarja na nevarne situacije ali napoveduje neugodne razmere.

VRATA:
Del prehoda med zunanjim in »notranjim« svetom so vrata, ki z  odprtostjo ponujajo vpogled v neverjetne priložnosti, z zaprtostjo pa nam zastirajo pogled v samega sebe in pomenijo zaporo.

VREME:
Ker vreme predstavlja naše razpoloženje, kaže kako se v resnici počutimo. Burne vremenske spremembe ali celo takšne, ki ne sodijo v posamezne letne čase, pa že lahko namigujejo na nihanja, ki se navezujejo na čustveno področje.

VROČINA:
Če si s termometrom merimo telesno temperaturo, gre za odnos do nas samih. Povišana vročina lahko pomeni goreče strasti, s katerimi smo se lotili novih načrtov ali pa predstavlja opozorilo, ko se lotimo novih,  a za nas uničujočih izzivov.

VRTOGLAVICA:
Od prevelikih načrtov se nam lahko tudi v glavi zavrti. Če se nam zdijo neuresničljivi, je toliko bolj pomembno, kakšna je višina, na kateri smo se znašli.

VULKAN:
Vulkan predstavlja vse tiste lastnosti in čustva, ki jih zadržujemo globoko v sebi ali pa nasprotno, vse tiste, ki dobesedno bruhajo iz naše notranjosti. Sami najlažje presodimo kako je najbolje v določenih situacijah ravnati, sanje pa ugotavljajo kako se pri tem dejansko počutimo.

Z


ZABAVA:
Glede na vrsto zabave in vzdušje ljudi na zabavi lahko presodimo, na katerem področju smo potrebni spremembe. 

ZADNJICA:
Ker zadnjica v sanjah predstavlja seksualno poželenje, sanje opisujejo odnos do partnerja ali celo opozarjajo na manjvrednostne občutke.

ZAJEC:
Glede na značajske lastnosti zajca lahko presodimo koliko lahko zaupamo sami sebi ali ljudem v svoji bližini.

ZAKLAD:
Zaklad v sanjah simbolizira naše moralne vrednote in duhovno bogastvo. Kaj nam ta v resnici pomeni, razkriva njegova vsebina.

ZAMUDA:
Ko v sanjah zamudimo vlak, letalo, avtobus… ali kakšno drugo priložnost, podzavest izraža negotovost. Če bomo kar nebogljeno stali na mestu, res ne bomo prišli nikamor.

ZAPESTNICA:
Oblika in vrednost zapestnice  v sanjah namigujeta na naša pričakovanja, sanje pa kažejo kako uresničujemo  neke zamisli na zasebnem ali poslovnem področju.

ZDRAVILO:
Ko si v sanjah lajšamo bolečine z zdravili, se morda preveč zanašamo na zdravnika, ki predstavlja nekoga iz naše bližine in upamo, da  nas bo prav ta oseba rešila iz stiske. Usmerimo pozornost na sanjska sporočila, morda nam prav ta ponujajo odgovor na nejasna vprašanja.

ZDRAVNIK:
Zdravnik se v sanjah pojavi, ko se znajdemo sredi težke življenjske preizkušnje. Ali nam bo pomagal iz zagate in odstranil iz našega življenja škodljive vplive, kažejo ostali sanjski simboli.


ZELJE:
Zelje je v sanjah neugodnega pomena, ne glede na to v kakšni obliki ga v sanjah vidimo.

ZEMLJEVID:
Zemljevid v sanjah pomeni možnost izbire. Morda resnično načrtujemo konkretne spremembe ali pa si samo zamišljamo, kako lepo bilo pobegniti v »svet«.

ZIMA:
Dogajanje v zimskem času kaže na konec nekega življenjskega ciklusa. Ali ta pomeni upad naših življenjskih moči ali neprijetnega obdobja, povedo ostali sanjski simboli.

ZLATO:
Zlato je pozitiven simbol, ki s svojo prisotnostjo v sanjah nakazuje pozitivni preobrat in napoveduje srečo na vseh področjih.

ZMAJ:
Papirnati zmaj je simbol svobode, ki je v sanjah povezan z ambicijami. Če imamo nadzor nad njimi, jih tudi uresničujemo z lahkoto.  Če pa smo preveč lahkomiselni, smo lahko tudi razočarani, ko še kot zadnja priložnost zmaj izgine za obzorjem.

ZOB:
Zdravi in lepi zobje predstavljajo našo vitalnost, žal pa nas v sanjah največkrat spremljajo boleči ali prestrašijo izpadajoči zobje. Če smo se v resnici lotili predrznih načrtov, prisluhnimo sanjskemu sporočilu, preden bomo tudi v resnici izgubili nekaj dragocenega v svojem življenju. Morda bi nas lahko rešil le zobozdravnik.

ZOBOZDRAVNIK:
Ko se zobozdravnik ukvarja z našimi zobmi, vidimo v njem iskrenega prijatelja, ki nas bo rešil notranje stiske in bolečine. Če nam izpuli gnile zobe, bo v resnici odstranil strupe, ki nam grenijo življenje. Huje pa je, ko se hoče lotiti zdravih zob. V tem primeru se raje zanesimo nase.


ŽABA:
Žaba s svojim obnašanjem nakazuje spremembe ali opozarja na samovšečne in domišljave ljudi.

ŽAMET:
Žamet v sanjah predstavlja udobje in varnost, ki smo ga deležni v domačem okolju. V neprijetnih sanjah lahko tudi namiguje, kako hrepenimo po njem.

ŽEJA:
Če v sanjah čutimo žejo, smo lahko žejni tudi v resnici. Če pa temu ni tako, sanje izražajo hrepenenje po nedosegljivem.

ŽELOD:
Želod je falični simbol, ki nakazuje napredek. Kako bo neka pobuda vplivala na naše življenje, je razvidno od celotne sanjske situacije.

ŽELVA:
Glede na obnašanje želve lahko presodimo kako obvladujemo svoj »jaz«.

ŽENA:
V prijetnih sanjah žena napoveduje uresničitev pričakovanj, saj je to oseba, ki tudi v resnici podpira naše načrte in nam stoji ob strani. Neprijetne sanje so zato toliko bolj podkrepljene z dejstvom, da nastala nesoglasja sami in brez truda ne bomo rešili.

ŽEP:
Ko nam posebno pozornost  v sanjah vzbudi žep na nekem oblačilu, lahko ta vsebuje prizvok seksualnosti. Ali nosi v sebi tudi kakšno skrivnost, je odvisno od tega, kaj vanj skrijemo ali iz njega potegnemo.

ŽLICA:
Hrana na krožniku opisuje kakšne so naše potrebe, od velikosti žlice pa je odvisno, kako jih bomo uresničevali in s kakšni koraki bomo napredovali po poti do zastavljenih ciljev.