Panda

 

Kdo je panda?

Panda je sesalec, ki danes živi samo še v nekaj med seboj izoliranih prostorih v gorskih gozdovih osrednje Kitajske. Zaradi svoje redkosti je najbolj dragocen sesalec na svetu. Ker ima postavo kot medved ga uvrščamo v družino medvedov, a po anatomski zgradbi telesa je zelo podoben rakunu. Po obliki zobovja je mesojed, vendar se prehranjuje izključno z bambusovimi listi in mladimi vršički. Na sprednjih šapah se mu je razvil šesti prst, ki mu pomaga pri obiranju bambusovih vršičkov. Je samotarska in plaha žival zato je najbolj dejaven ob jutranjem svitu in večernem mraku. Podobno kot medved se premika po tleh, navadno počasi in okorno, vendar je sposoben teči zelo hitro. Za njegovo hojo je značilno obračanje sprednjih šapic in tako se prepoznavno razlikuje od medveda.

Ogroženost

Glavni razlog za njihovo ogroženost je uničevanje njihovega prvotnega življenjskega okolja. Krčenje gozdov zaradi naseljevanja in večanja obdelovalnih površin ter izsekavanja bambusovih gozdov. Čeprav ni mogoče natanko določiti, znanstveniki menijo da jih živi le še od 1000 do 1600. Kljub temu mu v sedanjosti ne grozi neposredna nevarnost za izumrtje, saj so bile za njegovo rešitev organizirane številne dejavnosti. Je tudi zaščitni znak mnogih naravovarstvenih organizacij. Največji sedanji problem ohranjanje pande je njena geografska izolacija. Pande se razmnožujejo zelo neuspešno. Samica skoti le enega mladiča če pa se ji izjemoma skotita dvojčka, pa skrbi le za enega, drugega pa zapusti. Naravno razmnoževanje pand v ujetništvu tudi ne obeta veliko uspeha saj, ujetništvo pri pandah povzroče psihične težave, kar otežuje njihovo rejo in parjenje. Zaradi tega pri pandah poskušajo z umetnimi metodami oploditve. Vendar se tu pojavi težava da so samice za oploditev godne le nekaj dni na leto.